Dačić: Situacija u UN nerešena, po 94 zemlje na obe strane

Ivica Dačić je poručio da Srbija nastavlja sa politikom povlačenja priznanja.

"Istakao bih da 94 zemlje koje nisu priznale Kosovo imaju 5,4 milijarde stanovnika, dok 2,05 milijardi stanovnika živi u zemljama koje priznaju Kosovo", izjavio je Dačić.

Objasnio je da je pet zemalja "sporno" jer se neke nalaze u fazi preispitivanja, dok za neke Priština tvrdi su ih priznali, a ne glasaju za njih.

"Kosovo nema tih pet glasova, oni nemaju većinu i taj broj zemalja koji ih priznaje će svakog dana biti sve manji", podvukao je Dačić i dodao da više nema učlanjenja, a da će priznanja biti sve manje.

Objasnio je da je namera strategije lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova da se Priština natera da shvati da mora da pravi kompromis, da ne misle da je sve gotovo i da imaju 116 zemalja koje su na njihovoj strani.

Dačić je kazao da je te precizne informacije izneo zbog raznih navoda u medijima.

"Beograd je krenuo u ofanzivu povlačenja kada je Kosovo počelo da se prijavljuje u UNESKO i Interpol i kada je međunarodna zajednica podržala Kosovo da postane članica tih organizacija, govoreći da je to dobro zbog kulture i policije", naveo je Dačić i dodao da to nije bila namera Prištine koja se u evropskim papirima vodi sa fus-notom ili zvezdicom.

Podsetio je da se Priština nije prijavila sa fusnotom i zvezdicom za članstvo u međunarodnim organizacijama i naglasio da je Srbija krenula u diplomatsku ofanzivu kada je Priština tvrdila da postoji 116 zemalja koji ih priznaju.

Dačić je izrazio nezadovoljstvo što neko stalno ima primedbe i "soli pamet" da su zemlje koje su povukle priznanje male, dok, dodaje, Prištini ne smeta ni to kada ih podrži zemlja koja ima 50.000 stanovnika iako je, kaže, svaki glas važan.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike