Dačić: SB UN posle dužeg vremena kritikovao Prištinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu, posle dužeg vremena, bila obeležena kritičkim odnosom generalnog sekretara prema postupcima prištinskih vlasti.

Dačić je rekao da su prištinske vlasti kritikovane na nekoliko mesta u izveštaju zbog hapšenja direktora kancelarije za KiM Marka Đurića, Zajednice srpskih opština i malog broja povratnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije naveo je da su kritike vlastima u Prištini bile upućene zato što se za tri meseca na Kosovo vratilo samo troje interno raseljenih lica, kao i da je u SB UN pominjana obaveza Prištine da formira Zajednicu srpskih opština.

„Ako se oduzme klasična politizacija ove teme, od strane onih zemalja koje su priznale Kosovo, kao i pozive da druge zemlje to učine, mislim da je ova sednica bila korisna s tog aspekta da se sve zemlje članice Saveta bezbednosti upoznaju sa situacijom na Kosovu i Metohiji“, kazao je on.

Dačić je rekao da je ukazao na to da je neophodno da se zadrži rasprava na svaka tri meseca zato što stanje na Kosovu, bez obzira što nije tako dramatično kao što je bilo 1999. godine, daleko je od idealnog, jer je dovoljan jedan mali incident da dođe do velike i političke i bezbednosne nestabilnosti, ne samo na Kosovu nego i u celom regionu, navodi se u saopštenju.

„Čekaće nas u narednim mesecima ozbiljne rasprave o tome da li će se i kako dalje odvijati ove sednice. Neke zapadne zemlje predlažu da se misija ukine, predlažu da se promeni format održavanja ovih sednica, odnosno da više ne budu sednice nego zatvorene konsultacije, a takođe postoje oni koji predlažu da se ne raspravlja na svaka tri meseca, već samo dva ili tri puta godišnje“, dodao je srpski ministar.

Prema njegovim rečima, nova sednica SB UN o Kosovu biće održana za tri meseca, a predsedavaće Velika Britanija, pa može da se očekuje da će ta tema ponovo biti aktuelna.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike