Dačić sa Žiofreom: Srbija za nastavak pune saradnje sa EU

Žiofre je poručio da je "u svetlu ruske agresije na Ukrajinu važno da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU, uključujući i oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike".

On je naglasio i da EU očekuje formiranje nove skupštine i nove vlade sa snažnim mandatom.

Dačić je rekao da je Srbija spremna i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje.

Sagovornici su istakli pozitivne rezultate rada trenutnog saziva Narodne skupštine, poput "uspešne implementacije mera dogovorenih tokom Međustranačkog dijaloga u saradnji sa kofasilitatorima iz Evropskog parlamenta, učešća svih političkih snaga na nedavno održanim izborima bez bojkota, unapređenja izbornih uslova, reforma pravosuđa i Ustava koje su ostvarene kroz saradnju sa Venecijanskom komisijom".

Dačić je izrazio nadu da će saradnja sa Venecijanskom komisijom biti nastavljena i kada su buduće reforme u pitanju.

Ambasador Žiofre istakao je da je Delegacija EU u Beogradu partner parlamenta Srbije, te da se nada nastavku konstruktivne saradnje.

On je zahvalio odlazećem predsedniku Skupštine na ulozi posrednika zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu i pozdravio činjenicu da su svi ključni politički akteri učestvovali u izbornom procesu.

Izveštaj Misije za posmatranje izbora OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava će dati nove preporuke za dalje jačanje integriteta izbornog procesa u Srbiji, navodi se u saopštenju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike