Dačić sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Klaudijem Gracijanom

Ministar Dačić je istakao da Republika Srbija ostvaruje visok stepen saradnje sa državama članicama i institucijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, aktivno učestvuje, kao zemlja kandidat za EU, u konceptima ove politike potvrđujući svoje strateško opredeljenje za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukazao je da istovremeno unapređujući svoje operativne kapacitete, Republika Srbija je spremna za dalje intenziviranje saradnje u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike Evropske unije u obostranom interesu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poalova.

Dačić je naglasio da Republika Srbija svojim učešćem nastavlja da daje visok doprinos realizaciji mandata multinacionalnih misija i operacija Evropske unije. Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i drugim resorima u Vladi Republike Srbije aktivno radi na izgradnji kapaciteta za upućivanje civila u multinacionalne misije i operacije, što će biti njen dodatni doprinos globalnoj, evropskoj i regionalnoj bezbednosti u podeli odgovornosti sa partnerima u Evropskoj uniji.

Govoreći o izazovima evropske bezbednosti, Dačić je ukazao da je situacija na Kosovu i Metohiji glavni političko – bezbednosni izazov za Srbiju, da je Beograd opredeljen da vodi dijalog sa Prištinom kako bi se postiglo kompromisno rešenje, koje jedino može održivo i obezbediti dugoročnu stabilnost.

Istakao je ključnu važnost ispunjenja mandata Kfora-a na Kosovu i Metohiji, saglasno Rezoluciji SB UN 1244 u garantovanju mira i stabilnosti u Pokrajini.

General Gracijano, istakavši značaj posete Srbiji, veoma pozitivno je ocenio kontinuiran doprinos Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama EU, naglasivši visok nivo obučenosti i profesionalizma pripadnika Vojske Srbije.

Dodao je da bi se u Evropskoj uniji veoma cenilo ukoliko bi Republika Srbija, u skladu sa mogućnostima, povećala svoje prisustvo u multinacionalnim operacijama EU.

Predsedavajući Vojnom komitetu EU istakao je spremnost za dalje intenziviranje saradnje i podvukao značaj usklađivanja strateških dokumenata Republike Srbije u oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom EU u oblasti bezbednosti i odbrane.

U tom kontekstu istakao je brojne mehanizme koji bi mogli dodatno unaprediti vojno-vojnu saradnju, što može biti veoma korisno za jačanje celokupnih odnosa Republike Srbije i Evropske unije. Naglasio je da uspešna saradnja između EU i Republike Srbije u bezbednosnoj i odbrambenoj oblasti doprinosi izgradnji još višeg nivoa međusobnog poverenja i razumevanja.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike