Dačić sa Kukanom i Flakenštajnom o primeni sporazuma

Gostujući u Jutranjem dnevniku RTS-a, Dačić je rekao da će sa Kukanom i Flekenštajnom razgovarati o implentaciji postignutog sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

"Mi ćemo sa njima danas imati pregled šta je do sada urađeno, a neke stvari su već urađene, a neke se pripremaju, promene zakona i biće vrlo brzo urađene", rekao je Dačić. 

Dačić je naveo da će u januaru u Beograd doći i poslanica Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik.

Istakao je da Zakon o rerendumu koji je juče usvojen bio neophodan i da nije donet zbog, kako je rekao, navodne preambule oko Kosova, niti zbog ekoloških tema i Rio Tinta…

"Ovo je bilo neophodno, pošto smo propustili da uradimo prethodnih 13 godina. Ustav je promenjen 2006. godine i vlasti od tada do nas nisu uskladile zakone", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, 2006. godine je vlada Koštunice i Tadića predložila novi Ustav u kojem je ukinuta odredba da na referendum treba da izađe više od 50 odsto građana. 

Sada je, kaže, za uspešnost referenduma potrebna većina od izašlih. 

"To je jedini razlog, pošto je nemoguće promeniti Ustav, a moramo da idemo na referendum za promenu Ustava, dok se taj zakon ne uskladi", rekao je Dačić. 

Plan je, kako kaže, da u utorak bude održana sednica Skupštine o amandmanima, a Odbor za ustavna pitanja bi trebalo da nedelju utvrdi taj tekst. 

U ponedeljak bi trebalo da bude izabrano šest članova RIK-a i njihovih zamenika iz redova opozicije, a prema sporazumu vlasti i opozicije.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар