Dačić pozvao zvaničnike Komorskih ostrva da preispitaju odluku o priznanju Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić posetio je Komorska ostrva, čije je rukovodstvo pozvao da preispita odluku o priznanju nezavisnosti Kosova.

Dačić je rekao da je ta odluka koja je doneta 2009. suprotna principima za koje se Komori bore kada je i njihov teritorijalni integritet u pitanju, i dodao da Srbiju i tu ostrvsku državu vežu prijateljski odnosi iz vremena bivše Jugoslavije i predsednika Josipa Briza Tita, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije je kazao da je Srbija prijatelj Komora, istakavši da podržava teritorijalni integritet Komorskih ostrva.

Dačić je ukazao je da Srbija ima slične probleme sa svojim teritorijalnim integritetom, jer je, kako je naveo, došlo do jednostranog separatizma, secesije, jednog dela njene teritorije, „koji su podržale neke zapadne zemlje koje imaju dvostruke standarde kada je u pitanju vaš region“.

„Mi koji imamo slične probleme, treba jedni druge da podržavamo. U tom smislu, hteli bismo da zamolimo Vladu, predsednika, kabinet ministra, da povuku priznanje. Mi se zalažemo za dijalog naravno, ali smo protiv jednostranih akata“, izjavio je šef srpske diplomatije.

Dodao je da su Jugoslavija i Tito podržavali su borbu Komora za nezavisnost i istakao da je Jugoslavija odmah nakon sticanja nezavisnosti tih ostrva uspostavila diplomatske odnose – 1976. godine.

„Mi smo glasali takođe za sve rezolucije u Generalnoj skupštini UN koje se tiču teritorijalnog integriteta Komora i to ćemo raditi i dalje, a želimo razvoj sveukupne saradnje u svim oblastima“, rekao je Dačić.

U saopštenju je navedeno da je ministar je rekao i da je razgovarao o potpisivanju sporazuma o prijateljstvu između dve zemlje, kao i o sporazuma o ekonomskoj, kulturnoj, prosvetnoj saradnji, te o međusobnom ukidanju viza i razvoju turizma.Istakao je i da očekuje posetu svog kolege Srbiji, kao i sastanak dva predsednika.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike