Dačić: Potreban zajednički odgovor na bezbednosne izazove

"Reforma sektora bezbednosti je tema koja sve više dobija na značaju. Rastući bezbednosni izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo, a posebno oni koji su trans-nacionalnog karaktera, zahtevaju sveobuhvatan odgovor bezbednosnog sektora kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom planu", poručio je Dačić na konferenciji OEBS-a u Bratislavi.

Prema njegovim rečima, jačanje sposobnosti nacionalnih bezbednosnih sektora za efikasno reagovanje na izazove poput terorizma i nasilnog ekstremizma, trans-nacionalnog organizovanog kriminala, trgovine ljudima i narkoticima, kao i na izazove na planu sajber bezbednosti, traži posvećenost, upornost i rešenost svih relevantnih aktera društva.

"Preduslov za zajedničke aktivnosti, koje bi doprinele izgradnji mira i stabilnosti na regionalnom i globalnom planu, je na prvom mestu stvaranje efikasnih i pouzdanih nacionalnih bezbednosnih sektora", podvukao je Dačić.

Uveren je da, kaže, OEBS kao regionalna bezbednosna organizacija i platforma za dijalog država učesnica i partnera za saradnju, poseduje ogroman potencijal da obezbedi inkluzivan i holistički pristup procesu upravljanja i reforme sektora bezbednosti.

"Pored principa i obaveza koje su preuzele države učesnice OEBS-a i koji predstavljaju kvalitetan okvir za promociju i sprovođenje koncepta reforme sektora bezbednosti, Organizacija poseduje i komparativnu prednost u vidu misija na terenu, koje pružaju značajnu podršku državama učesnicama u mnogim segmentima reformi, poput reforme policije i pravosuđa, jačanja kapaciteta za borbu protiv terorizma, borbu protiv korupcije i upravljanje granicama", naveo je Dačić.

Dodaje da aktivnosti misija obuhvataju i pomoć državama u procesima kreiranja nacionalnih strategija i politika, unapređenja zakonodavnih okvira, jačanja kontrole rada bezbednosnih struktura, poboljšanja koordinacije rada različitih organa, obrazovanja i obuke kadrova i nadgledanja ostvarenih rezultata.

"Iz dugogodišnjeg iskustva u saradnji sa Misijom OEBS-a u Srbiji, koja traje gotovo dve decenije, smatram da misije OEBS-a na terenu treba da nastave da igraju značajnu ulogu u oblikovanju dugoročno održivog bezbednosnog sektora u državama učesnicama kroz podršku institucijama u reformskom procesu, vodeći pri tome računa o specifičnim potrebama svake države", rekao je Dačić.

U Srbiji, kazao je on, upravljanje i reforma sektora bezbednosti predstavlja važan segment sveobuhvatnih reformskih procesa u društvu.

"Ova reforma za cilj ima uspostavljanje i razvoj bezbednosnog sistema koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet naše države i njenih građana i garantuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava", naveo je ministar.

Podsetio je da je Srbija jedan od osnivača i članica OEBS-ove Grupe prijatelja upravljanja i reforme sektora bezbednosti od njenog osnivanja 2014. godine.

Istakao je i da Srbija pridaje izuzetan značaj učešću u misijama i operacijama UN-a i EU, u kojima pripadnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i MUP-a dobijaju priznanja.

Kaže i da napori Srbije da poveća svoje učešće u civilnim misijama, kao što je Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini, potvrđuje spremnost naše zemlje da deli odgovornost i teret u izgradnji mira i stabilnosti svuda gde je to potrebno, poštujući međunarodno pravo i priznate univerzalne standarde.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike