Dačić: Otvoreni Balkan nije zaslužio osporavanja

"Tražimo vašu podršku zato što i ovaj projekat doživljava kritike i osporavanja iako to nije zaslužio", rekao je Dačić na skupu govoreći o regionalnim integracijama u kojima Srbija učestvuje.

Dodao je da je priroda "Otvorenog Balkana" ekonomska, podsetivši da su sporazum potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Zoran Zaev.

Dačić je podsetio i da se sporazumom ukidaju nepotrebne i štetne barijere.

"Još dok sam bio ministar unutrašnjih poslova sam smatrao da je neshvatljvio da neko, primera radi, dođe iz Finske ili Litvanije samo sa ličnom kartom, a da mi koji smo živeli u istoj državi i najbliži smo imamo razne barijere. Dok ne dođemo do šengena EU možemo da nađemo način da rešavamo unutrašnje barijere", rekao je Dačić.

Dodao je da je u interesu svih tih zemalja da budu ekonomski jače i da štite svoje interese.

Na medijske spekulacije koje dolaze od neimenovanih izvora, da je EU zatvorila vrata Zapadnom Balkanu, Dačić kaže da Srbija ne treba da se osvrće na takve natpise već da nastavi da radi na planu pridruživanja Uniji.

"Nadam se da ćemo danas na forumu čuti i o odnosu Evropske unije prema Zapadnom Balkanu i o očekivanjima uoči predsojećeg samita u Sloveniji (Samit EU-Zapadni Balkan)", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da je Srbija prihvatila promenjenu metodologiju prorišenja EU uz uverenje da se taj proces može učiniti brzim i efikasnijim.

U tom smislu je pomenuo promenu Ustava u oblasti pravosuđa, ukazujući da je taj proces pri samom kraju, budući da je održan čitav niz diskusija, javnog slušanja i plenarnih sednica.

"Više sam nego uveren da smo uradili veliki posao uz maksimalnu transprantnost i učešće svih činilaca", rekao je Dačić i dodao da će na kraju Srbija dobiti efikasniji pravosudni sistem sa većim stepenom nezavisnosti.

Dačić je naveo i da je Srbija u poslednjih godinu i po dana mobilisala sve resurse da odgovori na zdravstvenu krizu, ali i ekonomsku, te da je jedna od retkih država koja je uspela da očuva stabilnost, radna mesta i čak nastavila da beleži rast.

To je, kaže, bilo moguće zato što je vodila odgovornu fiskalnu i finansijsku politiku što joj je, istakao je Dačić, obezbedilo i međunarodno poštovanje.

Dačić je podsetio da najviši zvaničnici iz celog sveta ukazuju na ekonomski uspeh Srbije, navodeći da to nije laskanje, već činjenica, svidelo se to nekima ili ne.

"To smo čuli i od Angele Merkel i Ursule fon der Lajen koje su u susretima sa predsednikom Vučićem imale samo reči hvale za to kako izgleda Srbija, kako sprovodi reforme i kakve planove ima za budućnost", rekao je Dačić.

Šmit: Podrška inicijativi Otvoreni Balkan

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit podržao je danas, na otvaranju 21. Beogradskog ekonomskog foruma, inicijativu Otvoreni Balkan i poručio da nije bitno da li je to, kako je čuo da pojedini kažu u regionu, inicijativa koju su napravili Srbi odnosno predsednik Srbije Aleksandra Vučića, već koje ekonomske koristi može da donese.

"Čuo sam neke ljude kako govore da je inicijativa Otvoreni Balkan nešto što su Srbi napravili. Nije pitanje ovde, ko je šta učinio, već šta može da se iskoristi kao ekonomska prednost", poručio je Šmit.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар