Dačić: Geopolitička borba oko Kosova između zapadnih partnera

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da razgovora o tome šta bi Srbija želela kao konačan ishod u pregovorima s Prištinom nikada nije bilo.

„Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek su se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi“, rekao je Dačić za izdanje Politike od nedelje, 17. marta.

Prema rečima Dačića, „ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više s Moskvom nego između zapadnih partnera“.

„Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće“, rekao je Dačić.

On je rekao i da je jasno da takse na srpsku robu moraju da budu ukinute da bi se nastavio dijalog.

„Međutim, sama činjenica da su doneli ovu platformu stavlja nas u jednu novu političku pozicju – da oni neće bilo kakav kompomis“, rekao je Dačić.

On je rekao da Srbiju Prištinska platforma uopšte ne interesuje.

„To što su oni sebi postavili kao cilj nema nikakve veze s dijalogom. Ne možeš da se setiš platforme usred briselskog procesa, kada si već imao dogovore“, rekao je Dačić.

Ovo je izašlo iz političkih okvira

Ministar spoljnih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da su demonstranti nasilno pokušali da osvoje RTS i najoštrije osudio taj postupak.

Dačić je za televiziju Pink rekao da bi u svakoj drugoj zemlji to bilo doživljeno kao pokušaj državnog udara.

On je kazao da je retorika onih koji su upali u RTS da će pobediti na ulici, a ne na izborima i istakao da je to izašlo iz političkih okvira.

Dačič je kazao i da na kraju krajeva mora da se izađe na izbore, ali da ne postoji izborni sistem koji bi sadašnju opoziciju mogao da dovede na vlast, jer nemaju dovoljnu podršku građana.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike