Da li su toplane spremne za predstojeću grejnu sezonu?

Uprkos ceni lakše je ove godine bilo nabaviti drva za ogrev.Oni koji imaju kotlove samo na pellet još uvek ne znaju kako će grejati svoje domove.

"Prošle godine sam uzeo dve i po tone peleta i potrošio sam dve i po tone peleta tako da mi ništa nije ostalo, a ove godine nismo nabavili ništa zato što ga nigde nema.Da li će biti peleta ili neće mi nemamo na šta sledeće da se grejemo samo ostaje nam na električnu energiju", kaže Tomislav Vučković iz Jagodine.

Na najvećem stovarištu u Jagodini isporuke od proizvođača peleta su male. Prošle godine je kažu bilo i uvoza iz Bosne pa su svi koji imaju kotlove na pellet mogli da se tako greju. Zbog ogromne potražnje ovog energenta napravljena je i lista čekanja.

"Bojim se da će mnogi potrošači ostati bez peleta do početka grejne sezone, ako se situacija ne promeni drastično. Peleta jednostavno nema", navodi Stevan Malenović, komercijalista na stovarištu. Dodaje: "Na nedeljnom nivou dobijamo oko 20 tona peleta, zadovoljavamo 20 do 30% potražnje, što se tiče Jagodine i okoline", 

Nema peleta, ali nije jednostavno kupiti ni ogrevno drvo po dogovorenoj ceni. Udruženje penzionera iz Jagodine godinama unazad za svoje članove obezbeđuje ogrev koji se plaća u ratama. Interesovanje je ove godine bilo ogromno, ali je pitanje hoće li svi dobiti željene količine.

"Mi smo jedva uspeli hiljadu kubika od dobavljača da dobijemo drva, a što se tiče uglja dobavljač nije mogao da nam obezbedi nijedan gram. Što se tiče drva mi smo imali od dobavljača ugovor na početku godine od šest i po hiljada, međutim morali smo da radimo jedan aneks na devet hiljada, a evo današnjim danom drva su već i skuplja – devet i deset hiljada. Dovijamo se  kako znamo i umemo da bar 900 kubika drva obezbedimo penzionerima do 15.oktobra", ističe Časlav Đorđević, predsednik Udruženja penzionera Jagodine.

Građani koji za ogrev koriste pelet nadaju se da će se do početka grejne sezone situacija normalizovati. Kotlovi na pelet nemaju alternativu, a prelazak na grejanje na električnu energiju u vreme kada svi pozivaju na njenu štednju, ne bi bio dobar.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike