Da li je tečni prirodni gas dobra alternativa

Da bi LNG – tečni prirodni gas stigao do potrošača potrebni su terminali i kod isporučilaca i kod primalaca. A za njihovu gradnju treba najmanje tri godine.

"LNG-gas sa nalazišta ne ide direktno gasovodom do potrošača, on mora da se pretvara iz gasnog u tečno stanje kako bi se prevozio, što mnogo košta. A krajnjeg potrošača zanima koliko će to morati da plati", kaže Aleksej Grivič iz ruskog Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost. 

Dimitar Šterev, stručnjak kompanije "Bulgartransgas" na pitanje koliko je LNG komercijalan odgovara da se utiskivanjem 1.000 kubika tog gasa gubi 250 kubika, a ostatak ide na tržište. 

I pored svih ograničenja na tečni prirodni gas kao alternativni energent u Evropskoj uniji donekle ipak, računaju. Nemačka je najavila gradnju dva nova terminala za prihvat američkog LNG-a iz uljnih škrljaca. Najmanje ih je na Balkanu.

Hrvatski projekat na Krku je propao. Za Bugasku i našu zemlju potecijalni snabdevač tim gasom za sada je Grčka.

Rumen Ovčarov, ekonomski stručnjak kaže da su male šanse da se Bugarska u narednim godinama obrati Sjedinjenim Državma kao isporučiocu tečnog gasa, jer su cene tog američkog energenta previsoke.

"Bugarska bi mogla da dobije gas iz Grčke, ali i sama Grčka koristi svega 30 odsto takvog terminala zbog visokih cena", kaže Ovčarov.

Zbog manje tražnje tečni prigodni gas, protekle zime pojeftinio je 30 odsto. Već sa novim isporukama cene će ponovo rasti jer su i evropski LNG terminali dosta ispražnjeni.   

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike