Da li će turski TF-X postati konkurencija ruskom Su-57

Dmitrij Šugajev je rekao da narudžbine ruske vojne opreme od strane Turske iznose ukupno milijardu dolara i dodao da postoji čvrsta osnova i dobar potencijal za dalji stalni napredak u razvoju i saradnji u vojnoj sferi, prenosi agencija Tas.

Septembra 2017. Rusija je potpisala ugovor sa Turskom za isporuku sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 vrednog 2,5 milijardi dolara, prve isporuke su počele 12. jula.

Avgusta 2019. turska delegacija koju je predvodio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pregledao je na međunarodnom vazduhoplovnom sajmu MAKS-2019 u Žukovskom, blizu Moskve, ruske borbene avione Suhoj-35 i Suhoj-57.

Sadašnji partneri, budući konkurenti 

Iako je Turska naručila vojnu opremu od Rusije, Dmitrij Šugajev kaže da bi ruski avioni Suhoj-57 i turski "TF-X" pete generacije mogli postati potencijalni konkurenti ako izađu na svetsko tržište oružja.

U novembru 2017. godine, tadašnji ministar odbrane Turske rekao je da su brojne države, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo uključene u projekat stvaranja turskog borbenog aviona pete generacije, a da je projekat osmišljen tako da Turska u budućnosti ne bude zavisna od jedne države ili kompanije.

"Ne možemo isključiti mogućnost da naši turski partneri u budućnosti, kada kreiraju svoj borbeni avion, postanu konkurencija našem Suhoju. To je normalna stvar. Uvek smo spremni za zdravu konkurenciju i fer takmičenje", istakao je Šugajev. 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike