Čvorović: Sinod falsifikovao činjenice o politici Vučića, pristao na manipulaciju

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, pravni istoričar Zoran Čvorović ocenio je danas da je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) brutalno falsifikovao činjenice kod dodele ordena Svetog Save predsedniku države Aleksandru Vučiću, upozorivši da to može da postane izvor i opravdanje za nove lične sukobe episkopa, raskole, pa čak i „podsticaj teritorijalnim autonomaškim tendencijama u SPC“.

„Tako se u obrazloženju Sinoda ističe kako se orden dodeljuje Vučiću zbog njegovog zalaganja za jedinstvo srpskog naroda i celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenim granicama. Vučić je činio i čini sve suprotno tome“, rekao je za Betu Čovorović, koji je i autor knjige „Pravo i Pravoslavlje“.

Čorović je naveo da, sudeći po obrazloženju, za patrijarha Irineja „protivustavni Briselski sporazum koji je ukinuo državu Srbiju na Kosovu i Metohiji“, kao i Vučićeve stalne najave o razgraničenu „nisu dokaz da on čini krivično delo ugrožavanja teritorijalne celine“.

Kako je rekao, za Vučića  je sve u „funkciji pribavljanja lažnog legitimiteta i autoriteta njegovoj autokratskoj vlasti – od patriotizma, Kosova, patrijarha i Sinoda, do vladavine prava i evropejstva“.

„Jednom rečju, pristajući da krivotvore istinu o karakteru Vučićeve vladavine i Vučićevom odnosu prema Kosovu i Metohiji, članovi Sinoda su, na žalost, pristali da budu objekt Vučićeve manipulacije i lakrdije“, rekao je Čvorović.

Prema njegovim rečima, Vučić je „funkciju predsednika Republike protivustavno podredio partijskoj funkciji predsednika Srpske napredne stranke pa se tako predsednik Republike, od faktora državnog i nacionalnog jedinstva pretvorio u glavnog generatora podela i sukoba unutar srpskog društva“.

„Pošto je laž uvek izvor deoba, ovakav odnos Sinoda prema istini može da, nažalost, postane izvor novih ličnih omraza, a ne daj Bože, i teritorijalnih deoba u SPC“, naglasio je Čvorović.

On je dodao da „Vučić može da očuva svoju vlast samo sa podeljenim i sukobljenim društvom i s nacionalnim ustanovama kakva je i SPC urušenog autoriteta, dok je cilj njegovih inostranih savetnika da se pocepa SPC, jedina preostala ustanova koja pod jedinstvenim krovom okuplja sve Srbe ma u kojoj državi oni živeli“. 

„Dodela Ordena Svetog Save Vučiću bila je, na žalost, upravo u funkciji opasne igre stvaranja deoba i degradiranja autoriteta i samostalnosti SPC“, naglasio je Čvorović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike