Čučković: Radijatori topli od 15. oktobra, temperature kao i prethodnih godina

Miroslav Čučković, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao je da će grejna sezona početi 15. oktobra, ali da će ukoliko dani budu topliji početak sezone biti odložen za nekoliko dana.

"Dovoljne količine gasa, remontovani sistemi Beogradskih elektrana, remontovani sistemi Lazarevca i Obrenovca koji su potpuno nezavisni od Beogradskih elektrana, garant su da ćemo imati sigurno isporuku do domova", ističe Čučković.

Prema njegovim rečima, tokom sezone u stanovima će biti ista temperatura kao i prethodnih godina.

"Energetski bilans države mora da bude podržan i od strane Beograda. Svaki stepen manji u stanu, znači kilovat više u tom istom stanu jer će se ljudi dogrevati klimom, grejalicama. Moramo svi zajedno, građani, rukovodstvo grada sa EPS-om i Minstarstvo energetike da kroz ovu zimu prođemo", navodi gradski menadžer.

Dodaje da se ova grejna sezona neće razlikovati od prethodnih.

"Budžet grada Beograda je 150 milijardi dinara, od toga se 17 milijardi dinara opredeljuje za gas", kaže Čučković.

Gde će Beograd štedeti

Gradski menadžer kaže da i da je Grad predao 20 konkretnih mera Ministarstvu energetike za štednju struje, te da se mere između ostalih odnose i javnu rasvetu, rad fontana, sportske centre.

"Cena struje danas na tržištu je takva da svaki kilovat koji uštedimo kao država, može značiti više novca u budžetu Republike, kao i u budžetu Beograda i ostalih gradova", naglašava Čučković.

Na pitanje da li će biti dovoljno goriva za javni prevoz, Čučković odgovara da neće biti problema sa javnim prevozom, ali ni sa ostalim javnim službama koje su zavisne od goriva, poput odnošenja komunalnog otpada ili gradskog zelenila.

Za šta je više novca obezbeđeno

Rebalans budžeta je usvojen, a više novca je odvojeno za nabavku energenata. Čučković pojašnjava da je više novca odvojeno i za rekonstrukciju glavnih saobraćajnica u Beogradu, a da je manje za projekte koji ne mogu trenutno da se realizuju zbog imovinsko-pravnih odnosa, poput vrtića u Sremčici.

Govoreći o planovima za zaštitu životne sredine, Čučović navodi kao primer toplanu Zemun, koja prešla sa mazuta na gas.

"To je stalni posao, kao i ušteda energija. Koliko god svako od nas bude učinio, mi ćemo na taj način biti sigurniji i bezbedniji, kada je reč o životnoj sredini", zaključuju gradski menadžer Miroslav Čučković.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike