CRTA traži od Vlade, Kriznog štaba i RIK-a da se izjasne da li postoje uslovi za ponavljanje izbora

Posmatračka misija CRTA pozvala je Vladu Srbije, Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa i Republičku izbornu komisiju (RIK) da se tokom dana „nedvosmisleno izjasne“ da li, s obzirom na porast broja novoinficiranih u Srbiji, postoje uslovi za bezbedno održavanje ponovljenog glasanja na parlamentarnim i lokalnim izborima 1. jula.

Navodeći da briga za zdravlje građana mora da bude „apsolutni prioritet“, iz CRTE su saopštili da žele da budu „krajnje odgovorni prema velikom broju građana, članovima naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima na kojima se ponavljaju izbori“.

„Isto tako znamo da nismo ni kompetentni ni pozvani da donosimo procenu epidemiološke situacije i zato zahtevamo od nadležnih državnih organa da postupaju u skladu sa svojom odgovornošću i iznesu jasan stav o tome u kolikoj meri glasanje na više od 200 biračkih mesta predstavlja rizik za javno zdravlje“, stoji u saopštenju.

Republička izborna komisija odlučila je da zbog nemogućnosti utvrđivanja rezultata glasanja, ponovi glasanje na 234 biračka mesta širom Srbije u sredu, 1. jula od 7 do 20 časova.

Pravo glasa na tim biračkim mestima ima 202.924 birača.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike