Crnogorski pokret zbog Amfilohija podneo ustavnu žalbu

Viša državna tužiteljka Olivera Ražnatović odbila je pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtevano preispitivanje rešenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra o odbacivanju krivične prijave protiv mitropolita Amfilohija, zbog krivičnog dela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.

Ustavna žalba je podneta zbog, kako su naveli, povrede ljudskih prava i sloboda, a nakon iscrpljivanja svih delotvornih pravnih sredstava, navela je Pobjeda, a preneo portal Radio-televizije Crne Gore.

Crnogorski pokret smatra da je Amfiholije u više navrata u svojim govorima povredio ljuska prava i slobode drugih naroda, a kao primer navode njegovu izjavu "da onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima".

Takođe, smatraju da je izjavom "da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi… Broz je ovde prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugog svetskog rata, bratoubilaštvom za vreme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu… ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole", Amfilohije kršio ljudska prava i slobode drugih.

Crnogorskom pokretu sporna je i izjava Amfilohija da "Crnogorsku (nekanonsku) crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovde Crnogorsku crkvu".

Imeđu ostalog, ističu da "treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću reč u anticrnogorskom pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji".

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike