Crnogorac za RTS: Veze Srbije i Crne Gore od ekonomskih do rođačkih biće prioritet nove vlade

Član ekspertskog tima mandatara za sastav crnogorske vlade Srećko Crnogorac izjavio je da će puna normalizacija odnosa sa Srbijom biti prioritet budućeg ministra spoljnih poslova.

"Veze dve države, koje su u rasponu od ekonomskih do rođačkih moraju biti prioritet i verujem da ćemo naći razumevanje za to u Beogradu", rekao je Crnogorac za Radio Beograd.

On je komentarišući pregovore o novoj vladi ocenio da će ona počivati na meditokratskim principima, odnosno da će sve stranke i koalicije koje su učestvovale u rušenju režima Mila Đukanovića proporcionalno izbornim rezultatimaparticipirati u vlasti.

"Mora se poštovati proporcionalni princip. Jedino tako možemo da se nosimo sa krizom – od ekonomske do epidemiološke", napominje Crnogorac i dodaje da "jedino kad je reč o najosetljivijim resorima, kao što su na primer finansije, treba tražiti ekspertsko rešenje".

Crnogorac se osvrnuo i na položaj Srba u Crnoj Gori, ocenivši da je u prethodnom periodu "zaista bio loš".

"Crna Gora je građanska država, a ne država bilo kog naroda. Takvo je i ustavno rešenje i ono je, s obzirom na to kakav je demografski sastav – dobro. U državi u kojoj nema većinskog naroda, u suprotnom bi to bio recept za unošenje nemira i nedostatka društvene kohezije. Što se tiče odnosa doskorašnje vlasti prema Srbima, on je bio loš, posebno po pitanju zastupljenosti u državnim organima i nova vlast će to promeniti. Nema nikakve sumnje da je bilo ozbiljne, sistematske diskriminacije", kaže član ekspertskog tima.

Ističe da predstoji i popis stanovništva, a kao što je poznato, "odnos Srba i Crnogoraca je veoma fluidan".

Srećko Crnogorac je ponovio da je već dogovorena izmena Zakona o slobodi veroispovesti, koji je bio okidač za litije i masovno okupljanje građana.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar