Crnjanskom u čast

Mesto Miloša Crnjanskog u srpskoj književnosti je nesporno, kažu profesori, ali i opominju da je zapostavljen u onome što je možda za školu najbitnije.

"Miloš Crnjanski je zapravo temeljna figura takozvane stilističke norme celokupnog srpskog jezika. Sa Milošem Crnjanskim počinje tekstostilistika kod Srba – čak pedeset ili šezdeset godina pre nego što je tekstostilistika u svetu konstituisana kao čista naučna disciplina", objašnjava profesor Filološkog fakulteta Miloš Kovačević.

Sa delima Miloša Crnjanskog srednjoškolci se sreću u trećem i četvrtom razredu. Dobar profesor pomoći će im da otkriju šta je bila piščeva ideja, pa direktor ZUOV-a Zlatko Grušanović kaže da zato obavezno treba čitati Liriku Crnjanskog.

"I bez Sumatre ne mogu da krenem nigde, ali i bez druge knjige Seoba, to mi je nešto najlepše od uspomena na stare studentske dane", rekao je Grušanović.

Predsednik Organizacionog odbora prof. Milo Lompar ističe kako na njegove istorijske romane, tako i na one čija je inspiracija savremenost.

"Ako je reč o prozi, tamo gde postoji istorijska inspiracija, svakako Seobe i drugu knjigu Seoba, tamo gde postoji i savremena inspiracija – Roman o Londonu, tamo gde je reč o lirici u iskazu, to je Dnevnik o Čarnojeviću", rekao je Lompar.

I bez obeležavanja jubileja, uvek postoji potreba da se delo velikog pisca sagleda iz konteksta vremena u kojem živimo.

"Uvek će među ljudima i među decom biti onih koji će voleti lepo i lepotu. A Miloš Crnjanski je skoro paradigma za takvog čoveka", kaže direktor Filološke gimnazije Duško Babić.

A skup održan u Filološkoj gomnaziji još jednom je ukazao na opravdanost i status piščevih dela u nastavi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike