Crni petak u Srbiji – da li ovaj trik trgovaca mamac „za sve pare“

Utisak kupaca u Srbiji je da sniženja na Crni petak nisu kao što su u zemljama EU a posebno u SAD, rekla je gostujući u Jutarnjem programu Nikica Jovanović.

"Ti procenti nisu toliko veliki kao što iskustveno možemo da potvrdimo iz zemalja EU, a neretko imamo utisak lažnih sniženja i manipulacije trgovaca da obavite kupovinu a da zaista niste ostvarili značajnije sniženje", kaže Jovanovićeva.

Dešava se da se na kasi iskaže druga cena od one po kojoj je proizvod oglašena. Sve te nepravilnosti treba da se prijave tržišnoj inpekciji, podseća Jovanovićeva, čiji je zadatak da to kontroliše i prekršajno kazni trgovce koji manipulišu.

"Želim da podsetim potrošače da ista pravila važe bez obzira da li kupujete tehničku robu ili obuću. Trgovac je dužan da ispravi grešku ili vrati reklamirani proizvod u garantnom roku od dve godine", rekla je Nikica Jovanović.

I ove godine Crni petak se dešava u uslovima epidemije zbog čega se mnogi kupci odlučuju za kupovinu preko interneta.

"U ovom momentu nije preporuka da se stvaraju gužve i zato se favorizuje onlajn kupovina koja je i komfornija i bezbednija a imate mogućnost da proizvod, ako niste zadovoljni, vratite u roku od 14 dana", navodi Jovanovićeva.

Ističe da su trgovci dužni da istaknu prvobitnu cenu, procenat sniženja i novu cenu.

"Dešava se da neki trgovci pre sniženja podignu cenu a onda oglase popust. Zato je važno da ukoliko planirate kupovinu, pre toga u jednom vremenskom intervalu pratite cene kako biste bili sigurni da li zaista i dobijate povoljniju cenu", savetuje Jovanovićeva.

Iz Udruženja potrošača Srbije savetuju da se kupovina planira a ne da se kupuje ishitreno, a za kupce je važno da znaju da imaju sva potrošačka prava tokom perioda sniženja kao i inače.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар