Crna Trava nije baš tako crna – idealna je za borovnicu

Podela besplatnih sadnica bila je podstrek da se Daliborka Ristić iz Vlasotinca upusti u nepoznato. Na dedovini u selu Darkovcu podigla je pre desetak godina plantažu borovnice.

Površinu od pola hektara nije povećavala, ulagala je u savremeniju proizvodnji i u posao uključila celu porodicu. Za koji dan kreće berba. Biće pune ruke posla za tri generacije.

"Što se tiče roda godina je odlična, a što se tiče cene videćemo jer još nije krenuo otkup, berba još nije krenula", kaže Daliborka Ristić, vlasnica plantaže borovnica u Darkovcu.

Na 1.200 metara crnotravsko selo Darkovce postalo je proizvođački centar. Nanizalo se dvadesetak zasada borovnice. Pametno je opština Crna Trava iskoristila idealne geografske uslove podelom 14.000 sadnica.

Veselin Jovašević iz odeljenja za poljoprivredu opštine Crna Trava kaže da su 2013. bile dve plantaže, sada ima 30 intenzivnih zasada na samoj teritoriji od 312 kvadratnih kilometara.

"Samo ću napomenuti da se kiselost zemljišta kreće od 4,5 do 5 i upravo je to ona kiselost koju borovnica zahteva i na kojim područjima daje najbolje rezultate", objašnjava Dalibor Cvetanović, direktor PSSS Leskovac.

Izdašne su padine Plane i Čemernika. Grmovi divlje borovnice na svakom koraku. Stigla je za berbu. Marija je nažalost jedna od retkih koja to radi ručno.

"Ove šumske borovnice za razliku od pitomih su sitnije za branje, jače su na boji i samo treba više vremena za berbu", kaže Marija Stojanović iz Vlasotinca.

Borovnica postaje novi zaštititni znak Crne Trave.

"Cilj je promovisanje malih poljoprivrednih gazdinstava koja se bave preradom i proizvodnjom borovnica", kaže Biljana Babić, direktorka Turističke organizacije Crne Trave.

Raskošni su u ovom kraju darovi prirode. Divljeg voća i trava u izobilju. Poljoprivredno gazdinstvo Savić to bogatstvo već koristi.

Olivera Savić iz Mlačišta kod Crne Trave kaže da proizovde i proizovde od bilja, sirupe.

I to bi mogao da bude smer za privredni razvoj ove opštine. Sa nesagledivim potencijalima, za turistički, potrebna je podrška države. Da se o Crnoj Travi ne govori samo kao o pustoj i staroj već o novoj destinaciji u kojoj se traži krevet više.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike