Čomić: Gradićemo prostor u kojem se čuje glas svih

Gordana Čomić je za agenciju Tanjug navela da ministarstvo radi na tome da "sagradi" prostor u kojem će svi dobrovoljno razgovarati o Srbiji i stvarima koje su od interesa za njeno stanovništvo.

"Bez obzira da li smo političari, mediji, doktori, akademici, civilno društvo, bez obzira da li se volimo ili ne, da budemo u jednom prostoru i razgovaramo o stvarima koje su od interesa za ljude koji žive u Srbiji. Da razgovaramo tako da slušamo, da se čujemo i da razumemo da je to osnovni alat demokratije", rekla je Čomićeva.

Navela je da je to obećano pre godinu dana i da je planu bilo 12 dijaloga, a da su do sada održana 24.

Kada je reč o marginalizovanim grupama, Čomićeva je rekla da je revidirana Strategija za socijalno uključivanje Roma u poslednjoj fazi, te da se čeka mišljenje ministarstava i sednica vlade na kojoj će biti usvojena.

Istakla je da je princip resornog ministarstva, kada je reč o toj kategoriji društva – "ništa o Romima bez Roma za stolom", kao i da se ne razgovara samo o uključenosti nego zašto su Romi isključeni.

"Odakle ti pravo da jednu grupu ljudi stavljaš sa strane i da, skoro kao oblik rasizma, govoriš njima gde im je mesto. Oni treba da kroz dijalog sa svima u društvu kažu kakvo mesto žele – koliko manje siromašni, koliko više obrazovani i zaposleni, koliko više saosećanjem da su jednaki kao i svi drugi", rekla je Čomićeva.

Pod time, kaže, misli i na žene kao društvenu grupu koju je "najlakše omalovažavati, diskriminisati, maltretriati", zatim nacionalne manjine, LBGT populaciju…

"Svi oni koji misle da nemaju svoj glas, mi ćemo graditi prostor da ga imaju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog", naglasila je Gordana Čomić.

(Radio-televizija Srbije)

Пошаљи коментар
Најновије из рубрике