Članice Saveta za sprovođenje mira osudile korake Skupštine RS, Rusija odbila da se priduži izjavi

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIC) oglasili su se povodom jučerašnje sednice Narodne skupštine Republike Srpske, koja je usvojila zaključak da se odluka o zabrani negiranja genocida ne primenjuje.

"Retorika i postupci koji podrivaju funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot institucija na državnom nivou i blokiranje vitalnih odluka, destabiliziraju zemlju i suprotni su Dejtonskom mirovnom sporazumu. Takvi potezi ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju evropske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta ", navodi se u saopštenju ambasadora Saveta za sprovođenje mira, prenosi Kliks.

U saopštenju se navodi i da su "revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, neprihvatljivi".

U saopštenju se ocenjuje da je to u suprotnosti s osnovnim evropskim vrednostima i da podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH.

Ambasadori Upravnog odbora PIC pozivaju vlasti da se "suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja".

Pozivaju sve političke lidere u BiH da se fokusiraju na "podršku miru, stabilnosti i prosperitetu za građane ove zemlje i unapređenju pomirenja, izgrađenog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava", naveli su iz PIC-a.

Ambasador su naglasili i svoju "kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika" i ulozi koju ima sve dok se, kako navode, ne ispune ciljevi i uslovi za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Rusija odbila da se pridružu izjavi 

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je odbila da se pridruži izjavi ambasadora i navela je razloge za takav potez, prenosi RTRS.

Ruska ambasada ukazuje da je visoki predstavnik Valentin Incko svoj mandat završio 27. maja i da nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona.

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Ambasada, takođe, podseća da je odluku Narodne skupštine donelo legalno izabrano demokratsko telo vlasti.

"Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspjeva položiti ‘ispite’ i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoleća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora ‘ponoviti godinu’… Upravo iz ovih razloga kancelariju visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga – mora biti zatvoren!", zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

Članice Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira su: Francuska, Italija, Japan, Kanada, Nemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsedništvo Evropske unije, Evropska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska. 

Savet za sprovođenje mira se sastoji od 55 zemalja i organizacija. Uspostavljen je 1995. godine u Londonu, posle zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар