Članice NATO-a obećale Ukrajini 48 „leoparda 2“; vojna uprava: Šest ruskih balona iznad Kijeva, većina oborena

U Briselu je počeo drugi dan sastanka ministara odbrane NATO-a na kom se razgovara o odvraćanju i odbrani Alijanse i jačanju podrške Ukrajini. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je tokom sastanka da Alijansa mora da osigura da Ukrajina dobije oružje koje joj je potrebno "da pobedi u ratu" i da se ruski predsednik Vladimir Putin ne sprema za mir, već se "sprema za još rata".

"Ne vidimo znake da se predsednik Putin priprema za mir, već naprotiv, sprema se za nove ofanzive i napade. Utoliko je važnije da članice i partneri NATO-a pruže više pomoći Ukrajini", kaže Stoltenberg. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio da je NATO neprijateljska organizacija koja, kako kaže, to potvrđuje svakog dana i sve jasnije ukazuje na svoju umešanost u sukob oko Ukrajine.

Za to vreme u Ukrajini borbe ne jenjavaju. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta.

"U poslednja tri dana, snage grupe ‘Vagner’ su gotovo sigurno ostvarile male uspehe oko severnog predgrađa Bahmuta, uključujući i selo Krasna Gora", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Tokom jučerašnjeg dana proglašena je vazdušna opasnost u nekoliko južnih oblasti, uključujući Nikolajev, Herson i Odesu. 

Zabeleženi su i artiljerijski udari po ukrajinskim položajima duž istočne linije Donjecka, prvi napadi u novoj ruskoj ofanzivi.

Oslo će poslati osam borbenih tenkova nemačke proizvodnje "leopard 2" i drugu opremu u Ukrajinu kao pomoć u ratu sa Rusijom. 

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike