Čišćenje korita reke Gruže

Do sada je u zajedničkom projektu dve lokalne samouprave, na teritoriji Kraljeva očišćeno 300 metara korita Gruže, a u opštini Knić tri kilometara – sve do mosta u Guberevcu. Problemi zbog izlivanja reke u selima počeli su 2014. godine, od poplava koje su zahvatile gotovo celu zemlju, a junske padavine su samo pogoršale situaciju.

Poplava je tada nanela još veću štetu poljoprivrednicima. Nebojša Marković i Milija Palamarević u Guberevcu imaju njive baš uz reku , Milija čak 20 hektara .

"Ka Kraljevu su urađeni bedemi ove godine i pročišćeno celo korito do ovog mosta ovde u Zakutama što je 90 posto sačuvane površine, a zemlja nije presejavana, gornja strana koja nije urađena, nije branjena od poplava i kako je korito nepročišćeno to je 100 posto štete", kaže Milija Palamarević iz Guberevca.

"Bedemi su dosta pomogli ,voda se brzo povukla od junske poplave nego što se ranije povlačila kada su bile poplave", navodi Nebojša Marković iz Guberevca.

U planu je saniranje i uređenje korita 11 reka i pritoka Gruže, oštećenih u junskim poplavama , a istovremeno će se raditi na izradi projektno planske dokumentacije za dalje uređenje toka Gruže, do brane na akumulacionom jezeru u Pajsijeviću.

"Do kraja godine ćemo uraditi 25 kilometara vodotoka drugog reda . Nama nije značajno uređenje reke Gruže samo zbog poplava i vodotoka drugog reda, već što se ovde nalazi najplodnija zemlja", kaže predsednik opštine Knić Miroslav Nikolić.

"Gruža se koristi za navodnjavanje, da ona bude od značaja za ove meštane i za njihove poljoprivredne useve, a ne da im svake godine usevi plave i nanosi štetu", navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Radovi koji se obavljaju uzvodno od mosta na magistralnom putu Kragujevac – Kraljevo biće završeni za tri meseca.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike