Ćirilica u Vukovaru: Gradonačelnik jači od Ustava

Neobičan, ali simboličan potez – tako su pojedini hrvatski mediji tumačili hitan dolazak vukovarskog gradonačelnika Penave u Zagreb. Očekivano, posle razgovora na Pantovčaku, šefica države je stala uz Penavu, koji je protiv šire, službene upotrebe ćirlice.

"Zbog toga stav gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ne mogu nazvati nepoštovanjem odluke Ustavnog suda, nego pozivom koji i sama podržavam da napokon zatvorimo pitanja iz prošlosti i time pružimo iskrenu priliku budućnosti. Ne želim razdvajanja ili sukobe među Hrvatima i Srbima, nego pozivam na strpljenje i obzir koji podrazumeva prihvatanje činjenice da Vukovar leči svoje rane", rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Najviši sud u Hrvatskoj odlučio je, između ostalog, i da se dokumenti na srpskom dostavljaju bez posebnog pisanog zahteva. To je za Srpsko narodno veće ukidanje očigledno diskriminatornih odredbi. Ipak, upozoravaju da ostaje pravo Gradskog veća Vukovara da svakog oktobra raspravalja o upotrebi ćirilice.

"Nažalost gradske vlasti prema prvim reakcijama odbijaju da poštuju odluku i bilo kakav dijalog na temu ćirilice. Njima se juče priključila i predsednica koja im je dala podršku. Iako svi moraju da poštuju odluke Ustavnog suda, slagali se s njima ili ne. To je loša poruka za srpsku zajednicu, ali sve građane Hrvatske koji žele vladavinu prava", kaže Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj.

Suprotno gradonačelniku Vukovara i predsednici Hrvatske Srpska demokratska stranka poručuje da ćirilica nikoga ne bi mogla da povredi.

"Postoji jedan deo građana Hrvatske kojem smeta pozdrav ‘za dom spremni’. Za njega ima mesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigde zakonom nije kriminalizirano, i predsednica Kolinda Grabar Kitarovići i drugi tvrde da povređuju ljude koji su pretrpeli ratna stradanja", kaže Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

Premijer Plenković je čekajući i zvanično rekonstrukciju kabineta razgovarao sa Penavom. Pozvao na smirivanje strasti, ali i istakao da odluka Suda nije obavezujuća.

"Prema onome kako sam je ja proučio, tu odluku Ustavnog suda, iz nje ne proizlazi pravna obaveza koja bi nametala lokalnoj upravi na primer postavljanje ploča na ćirilici. To iz te odluke, dakle, smirimo ton", kaže Plenković.

Potez predsednice komentariše i predsednički kandidat Zoran Milanović. Na društvenim mrežama poručuje Ustav i zakoni dok su na snazi moraju se poštovati. Da li će – znaće se na jesen. Poslednji put Gradsko veće Vukovara o ćirilici raspravljalo je pre tri godine. Tada je odlučeno da ne treba proširivati prava, jer bi to moglo negativno da utiče na suživot u gradu.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike