CINS: Medicinarima iz KC Niš u samoizolaciji smanjena plata

Foto: prtscr

Zaposlenima u Kliničkom centru Niš koji su upućeni na obaveznu samoizolaciju, zbog koronavirusa kojim su mogli da budu zaraženi na radnom mestu, biće umanjena plata za 35 odsto, prenosi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako zaposleni navode, nisu dobili dokumenta neophodna za otvaranje bolovanja, na osnovu kojih bi im se isplaćivala plata kao da su na bolovanju.

Zoran Radovanović, direktor KC Niš, potvrdio je za CINS da će plate medicinskog osoblja biti umanjene, ali navodi da to nije samostalna odluka te zdravstvene institucije, već da je to propisano Zakonom o zdravstvenom osiguranju i mišljenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema tim propisima, svi zaposleni koji se nalaze u izolaciji tretiraju se kao da su na bolovanju, zbog čega im sleduje 65 odsto od prosečne zarade.

„Ukoliko je kod pojedinaca došlo do greške u slanju obaveštenja, svakom od njih će, u tom slučaju, biti isplaćeno 100% zarade, a sve zarad pozitivne simulacije, svim radnicima KC Niš, koji se danonoćno bore za živote i zdravlje svih pacijenata“, kazao je Radovanović.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike