„Čile će nastaviti da podržava Srbiju i u Interpolu“

Maja Gojković se sastala sa Ivanom Floresom Garsijom, koji učestvuje na predstojećem 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU) u Beogradu od 13-17. oktobra, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Gojkovićeva je zahvalila Čileu na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i poštovanju međunarodnog prava, povelje UN i rezolucije SB UN 1244, kao i na podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama prilikom pokušaja Prištine da postane njihov.

Očekuje da će Čile nastaviti da podržava stavove Srbije i tokom Generalne Skupštine Interpola, koja se održava u Čileu, ukazujući da bi se članstvom Prištine kršilo međunarodno pravo, a to bi bilo suprotno i pravilima i ciljevima samog Interpola.

Garsija je naglasio da Čile poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ukazujući da je pitanje poštovanja međunarodnog prava i principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta važno pitanje za Čile.

Ukazao je da njegova zemlja ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, kao i da ne može da podrži njihovu želju da postane član Interpola, ukazujući da se Čile drži svoje pozicije, da se ona nije i neće promeniti.

Gojkovićeva i Garsija su istakli da su politički odnosi prijateljski, bez otvorenih pitanja i ukazali da postoji obostrani interes za razvoj saradnje u svim oblastima, a predsednica Skupštine je napomenula da je njeno prisustvo na inauguraciji predsednika Čilea Migela Huana Sebastijana Pinjere potvrda opredeljenosti Srbije za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa.

Založili su se za razvoj parlamentarne saradnje, kao i na intenzivnije kontakte na multilateralnom planu, a predsednica Skupštine Srbije je dobila poziv da učestvuje na Parlamentarnom sastanku 2. decembra povodom 25. konferencije strana potpisnica Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama (COP 25) u Santjagu.

Razgovarali o mogućnostima povećanja obima trgovinske razmene, kao i saradnje u poljoprivredi.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike