Čikago u vrtlogu oružanog nasilja – za vikend ubijeno 10 osoba, policija formirala poseban tim

Glavna ulica u Čikagu, Mičigen avenija, poznata i kao Čudesna milja, izgleda ovih dana kao pre koronavirusa, sa više posetilaca i turista.

Za nekoliko dana počinje i veliki muzički festival Lolapaluza, koji privuče 400.000 posetilaca za četiri dana i pored toga što karta košta 300 dolara i više.

Međutim, grad se kao i drugi veći gradovi u SAD, bori sa oružanim nasiljem. Broj ubistava je tokom 2020. godine porastao i za 30 odsto. U Čikagu je u prvih šest meseci ove godine stradalo 336 ljudi.

Nema sumnje da su brojke zabrinjavajuće kada je reč o nasilju. Proteklog vikenda 41 osoba je ranjena, a 10 je ubijeno. Na početku meseca, tokom praznika 4. jul, ranjeno je 100 ljudi, a 19 izgubilo život.

Jedan od posebno tragičnih slučajeva bila je smrt 20-godišnjeg studenta prestižnog univerziteta Čikago. Maksa Luisa pogodio je zalutali metak dok je sedeo u nadzemnom metrou usred dana vraćajući se sa letnjeg stažiranja. Tri dana kasnije preminuo je u bolnici.

Nekoliko dana ranije nožem je ubodena i usmrćena 31-godišnja studentkinja, doktorski kandidat, u poseti iz Merilenda.

Pre nekoliko dana je 73-godišnji vijetnamski veteran ubijen kada su dvojica tinejdžera pokušala da mu ukradu automobil.

Neke prodavnice u Čikagu su zatvorene posle svega što se desilo, ali mnoge druge su i dalje otvorene posle korone, i problema sa nasiljem koje je viđeno u centru Čikaga.

Čikaška policija je rešena da se nešto stvarno promeni. Šef policije Dejvid Braun objavio je da je formiran tim od 50 policajaca čiji će glavni cilj biti da spreče protok ilegalnog oružja u gradu.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар