CIK: Pripreme za izbore gradonačelnika na severu Kosova teku po planu

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi izjavio je da organizacija izbora za gradonačelnike četiri opštine na severu, koji će biti održani 19. maja, protiče po planu i bez problema.

Eljezi je za Radio slobodna Evropa rekao da će na dan glasanja u četiri opštine biti otvorena 44 biračka centra sa 87 glasačkih mesta i najavio da će CIK u toku narednih dana potvrditi i broj posmatrača.

„Posmatranje izbora je od suštinskog značaja, jer smatramo da će to uticati na povećanje poverenja građana u izborni proces“, kazao je Eljezi.

CIK je ranije saopštio da će Misija OEBS na Kosovu imati savetodavnu ulogu na predstojećim izborima, odnosno da će pružati tehničke savete opštinskim izbornim komisijama, a na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.

Zamenik direktora Policije Kosova za region Sever Besim Hoti kazao da je policija počela da sprovodi plan koji obuhvata faze pre izbora, na dan izbora i nakon izbora.

„Za bezbednost će se starati samo Policija Kosova, sve do transporta izbornog materijala u centre za prebrojavanje glasova“, kazao je Hoti.

Srđan Milojević iz koalicije nevladinih organizacija „Demokratija na delu“, koja prati ceo izborni proces, ocenio je da je predizborna atmosfera u četiri opštine trenutno „fer i korektna“.

„Do sada nije bilo nikakvih problema, sve se odvija normalno. Sve opštine su pokrivene biračkim mestima. Moramo malo da sačekamo da krenu političke aktivnosti pa da vidimo kakva je atmosfera i u kakvim manirima će biti vođena ova predizborna kampanja“, kazao je Milojević.

Posle ostavki gradonačelnika četiri opštine na severu, predsednik Kosova Hašim Tači je za 19. maj raspisao prevremene izbore za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Gradonačelnici su ostavke obrazložili potezom Prištine koja je novembra uvela takse od 100 odsto na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, kao i pokušajem hapšenja potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Pravo glasa na izborima 19. maja ima 57.983 građana, 970 više u poređenju sa lokalnim izborima 2017.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike