Četrnaestogodišnjak u snohvatici Laze Kostića

David je interesovanje za velikog srpskog pesnika, književnika i poliglotu izrazio kada je bio treći razred osnovne škole. Gledajući Šotrinu seriju "Santa Maria della Salute", poželeo je da podrobnije istraži pesnikov život i stvaralaštvo. Pet godina kasnije, ovaj četranaestogodišnjak pročitao je ne samo sve što je sa Laza Kostić napiso, već i ono što su drugi pisali o Lazi, a njegovih 50 pesama naučio napamet. Uključujući i njegovu nadužu poemu "Samson i Dalila", napisanu na 20 strana.

"Laza je bio poseban baš zbog toga što je u snu tražio inspiraciju, što je bio svoj,  to me je privuklo, što je nasuprot mnogim pesnicima san za njega bio stvarost," kaže david.

 U svojoj fascinaciji Lazom Kostićem, David je otišao i korak dalje. Osim što šest meseci na svom jutjub kanalu objavljuje snimke u kojima recituje Lazinu poeziju, sada je po ličnom scenariju snimio i amatersku mini seriju "Kovilj i Laza Kostić." Osim njega, glumci  su i njegovi drugovi iz razreda, koji inače ne dele Davidovo interesvanje za Lazu Kostića.

"U seriji se radi o tome da se on vraća sa prava, on je doktorirao prava na latinskom, znao je 8 jezika. Dakle, on se vraća sa studija, piše svoje najveće pesme , druži se sa Jovanom Savićem, Milankom Kirko, i svojom sestrom Aleksandrom. Mi smo  napravili dramatizaciju svega toga," otkriva David.

Po uzoru na svog idola, koji je govorio 8 jezika, David već sada solidno poznaje rumunski, engleski i nemački. Časove srpskog i istorije pohađa po programu za darovitu decu

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар