Četrdeset ptica stradalo kod Paraćina

U saopštenju se ističe da je ispod 13 dalakovodinh stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica – 28 mrtvih belih roda, kao i devet gavranova, jedan mišara, jedna siva vrana i jedna čvorka.

Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u beogradskom zoo-vrtu.

Navodi se da je u lokalnoj distribuciji rečeno da su česti prekidi u snabdevanju strujom sela Potočac kod Paračina potiču od masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da im je zastrašujući prizor jasno ukazao da se radi stradanju usled strujnog udara i da je nestalo čitvao jato belih roda.

Upozoravaju da se ptice na toj lokalciji nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

"Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor, a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Kobni stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor",  naveo je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

O slučaju je obavešten Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekcija za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

"Očekujemo od Elektroprivrede Srbije brzu reakciju i hitno sprečavanje daljeg stradanja ptica kod Paraćina. Pomenuta kompanija to duguje svojim potrošačima, i naravno pticama koje su ekstremno ugožene njihovom infrastrukturom", rekao je Knežević.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike