Četiri decenije pančevačkog Doma omladine

Poznati umetnik Rastko Ćirić predstavio je u Pančevu svoje radove iz dve poslednje zbirke "Svaštara 2" i "Crteži sa sednice nastavnog veća". To su uglavnom ilustracije, ali i plakati, crteži, koji su nastajali u poslednjih 15 godina.

 

 "To sam radio na tim zamornim sednicama na fakultetu i Univerzitetu umetnosti. To su najrazličitiji crteži, uglavnom iz podsvesti, ali su rađeni na administrativnim papirima, na dnevnim redovima," otkriva umetnik.

 Ćirićeva publika u Domu omladine uglavnom su bili mladi ljudi, polaznici škole za crtanje, koji se pripremaju za prijemne u srednje škole ili fakultete. Mnogi su uspešno to završili.
Igor Gardinovački, slikar iz Pančeva, kaže da je to bila  jedna široka priča o druženju, ali i inicijacija u profesionalno bavljenje umetnošću, jedna ozbiljna osnova za bavljenje umetnošću.

 Profesor Ćirić održao je  predavanje "Ikonografija stripa", gde su polaznici škole crtanja mogli mnogo toga da vide i nauče.
Za Saua Labudović, polaznica škole crtanja,  bila je to  dobra prilika da u Domu omladine u svom gradu  čuje od drugih umetnika njihova iskustva, vidi njihova dela i iz njih nešto nauči.

Zoran Deranić, iz Dom omladine u Pančevu, misli  da je važno za o mlade ljude da vide šta ih čeka dalje, nakon što savladaju neke  osnovne elemente. 

Profesor je imao i jedan poseban savet za mlade umetnike.
 "Da budu svoji, da ne kopiraju nikoga, da ne precrtavaju, nego da sami smisle ono čime se predstavljaju u javnosti," poručuje Rastko Ćirić. 

Da podsetimo, Rastko Ćirić je  jedan od naših vrhunskih umetnika koji će gostovati u Domu omladine u Pančevu, koji obeležava četiri decenije rada i postojanja.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike