Čestitke novom patrijarhu srpskom Porfiriju

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je patrijarhu Profiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

"U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime najsrdačnije Vam čestitam na izboru za Patrijarha srpskog uz želju da dugo i plodonosno radite u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog", naveo je Dačić u čestitki.

Dačić je istakao da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski tokom svog službovanja stekao svojim radom, požrtvovanom i iskrenom verom poštovanje među vernicima.

Đurić: U zdravlje novog patrijarha

Čestitke novom patrijarhu srpskom uputio je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

"Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta!", napisao je Đurić na Fejsbuku, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Pastor: Dostojan svojih prethodnika 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju.

"U ime Skupštine AP Vojvodine i svoje lično, želim da Vam uputim iskrene čestitke povodom izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Crkve, njenih vernika i svih građana", naveo je Pastor.

Istakao je da je siguran da će novi patrijarh biti dostojan svojih prethodnika.

"Mnogi ljudi iz ovih krajeva, kao i ja lično, poznaju Vas i najbolje znaju s kojom dobrotom i posvećenošću ste predani svom duhovnom pozivu, očuvanju tradicije i ugleda crkve i zbog toga sam siguran da ćete svojom mudrošću i odgovornošću biti dostojan svojih prethodnika.
Želim Vam dobro zdravlje, dug život i uspeh na patrijaraškom tronu", piše u telegramu čestitke Ištvana Pastora.

Vulin: Težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor

Novi patrijarh srpski Porfirije dobio je čestitke i od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. 

"Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor. O našem narodu ste brinuli kao mitorpolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom. Našoj mladosti ste vraćali nadu u Zemlji živih i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi", naveo je Vulin.

Istakao je da se raduje godinama u kojima će Porfirije voditi Crkvu i "blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save".

Roganović: Srpska Crkva je uvek zajedno koračala sa svojim narodom

Čestitke patrijarhu Porfiriju uputio je i v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vladimir Roganović. 

"Radujući se danas zajedno sa našim narodom i našom Svetom Crkvom, prouznosim iskrene molitve Gospodu da Vas podrži u uzvišenoj službi Prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, molitvenim zastupništvom Svetog Save, svetih Nemanjića i svih Božijih ugodnika roda srpskog", naveo je Roganović.

Istakao je da živimo u doba koje pred državu, ali i celu ljudsku zajednicu postavlja velike izazove.

"Zato ćemo, nadahnuti primerom Stefana Nemanje, Svetoga Save i ostalih naših velikana, zajednički delati, kako bi dali dostojanstven odgovor i posvedočili svoju pravoslavnu veru i svetosavsku tradiciju. Srpska Crkva je uvek zajedno koračala sa svojim narodom i Državom, nepokolebljivo braneći državne i nacionalne ineterse", napisao je Roganović.

Patrijarhu Porfiriju izbor za za poglavara Srpske pravoslavne crkve u četvrtak su čestitali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković…

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар