Cesid: Nisu se stekli uslovi da posmatramo ponovljeno glasanje

Cesid je naveo da se nisu stekli uslovi da adekvatno posmatra izborni dan iz dva razloga.

Najpre, kako su istakli, došlo je do pogoršavanja epidemiološke situacije, a posebno u pojedinim opštinama i gradovima u kojima je između dva glasanja uvedena i vanredna situacija.

Osim zdravstvene situacije, Cesid napominje da je posmatranje ponovljenog glasanja dodatno usložnjeno činjenicom da posmatračke misije nemaju pravo na doakreditaciju posmatrača čime su, kažu, limitirani u pokrivanju svih biračkih mesta na kojima dolazi do ponavljanja glasanja.

Prvobitno selektovani i obučeni posmatrači Cesida su, navodi se u saopštenju, pokrivali reprezentativni uzorak i bili su akreditovani na jedinici lokalne samouprave.

"Ponovljeno glasanje se očekivano odvija u jedinicima lokalne samouprave koje nisu obuhvaćene uzorkom, pa je nemoguće da sa postojećim akreditacijama pokrijemo svih 234 biračka mesta, što bi jedino imalo smisla za izvođenje kredibilnih podataka o kvalitetu izbornog procesa", ističu u Cesidu.

I Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) odlučio je da ne posmatra ponavljanje glasanja, zbog trenutne epidemiološke situacije.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike