Cerski marš – putevima junaka Cera, Kolubare i Kajmakčalana

Da se poklone senima  slavnih predaka u kilometarskoj koloni na putu do Cera dugom 35 km više genarcija iz svih krajeva Srbije i okruženja. Na čelu, u uniformi kakvu je nosio njegov pradeda Ljubomir, mladi Aleksandar Stević iz Požarevca.

"Dobio je zbog toga, zbog dvostrukog ranjavanja belog orla , orden a zbog povlačenja preko Albanije albansku spomenicu, tako da mi je velika čast da mogu uopšte i da mi je dozvoljeno u uniformi sa barjakom i puškom da ispešačim 37 km do gore  i odam poštu mom pradedi", naveo je Aleksandar Stević iz Požarevca.

Spremni da pešače osam sati  putevima junaka Cera, Kolubare i Kajmakčalana su učesnici sa 7, ali 75 godina.

Ilija Nešković iz Rogatice u Republici Srpskoj rekao je je da voli Srbiju, voli srpsku istoriju, i da je njegov skromni doprinos jedno putovanje na Cer da im se pokloni i zahvali.

"Kako su mogli moji preci, tako mogu i ja, 35 km nije nešto mnogo sad, da kažem", napomenuo je Dušan Josipović iz Novog Sada.

Ovogodišnji Cerski marš posvećen je dr Arčibaldu Rajsu, velikom poznavaocu i prijatelju Srbije pod sloganom njegove knjige "Čujte Srbi".

"Rajsu, mislim sa pravom , jer je u to vreme Šabac bio grad u kome ste imali veću šansu da preživite ako ste vojnik, nego ako ste civil", napomenuo je Srđan Mitrašinović iz Udruženje građana "Cerski marš".

Dobitnik Cerske spomenice na 13. Cerskom maršu je je pisac i pravnik Miodrag Majić.

"Veliku čast i veliku obavezu, poziv zapravo da ispitamo sebe i poziv da se preispitamo svi zajedno koliko smo mi dostojni svih ovih ljudi koji su zbog nas stradali", napomenuo je Miodrag Majić , dobitnik Cerske spomenice.

Uz pauze za osveženje, pozravljeni meštanima više  sela do Cera, očekuje se da uz pratnju nadležnih službi, učesnici marša na odredište stignu oko 16 časova. Da pozdrave i propuste atraktivnu kolonu, mnogi vozači automobila  sami se zaustavljaju.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike