Cerar: Nema sumnje da Srbija želi u Evropu

Foto: Beta, MSP / Ognjen Stevanovic

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je danas u Beogradu da njegova ranija izjava o posvećenosti Srbije evrointegracijama nije značila sumnju u tu posvećenost.

Cerar je početkom ove godine izjavio da od Beograda očekuje da se što pre izjasni da li je i dalje čvrsto na evropskom putu, da li je spreman da reši spor s Kosovom i da li želi da bude faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

„Radilo se samo o isticanju da je potrebno biti glasan u zalaganju, da ne bi bilo različitih interpretacija“, rekao je Cerar na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Prema njegovim rečima, važno je srpska politika jasno artikuliše proevropski stav i da ga u svakoj prilici ponavlja.

„Važno je da se signal ponavlja i da kad se trudimo da otvaramo vrata imamo jasnu poruku da Srbija želi da postane deo EU“, naveo je šef slovenačke diplomatije.

On je takođe rekao da je „razočaran“ zbog negativne odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

„Tu smo učinili pogrešan korak. Nismo se držali svojih obaveza i oduzeli smo nadu ljudima koji su verovali da ćemo preduzeti naredni korak. Zalagaćemo se da to ispravimo i da pokažemo da EU ozbiljno razmišlja o proširenju jer je to važno za EU, i geostrateški i ljudski“, naveo je Cerar.

On je izjavio da razume zabrinutost nekih članica EU, pre svega Francuske, „preopširnošću“ kriterijuma za pristupanje ali i naveo da je „važno da se prizna postignuto i ne postavljaju uslovi koji obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana“.

„Moramo da otvaramo vrata, a ne da ih zatvaramo“, rekao je slovenački ministar.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike