Ceo Liban u mraku zbog nestašice goriva

Nestašica struje u Libanu će trajati nekoliko dana, saopštili su libanski zvaničnici.

Stanovnici Libana su i tokom proteklih nekoliko meseci zbog nedostatka goriva imali nedovoljno električne energije koju obezbeđuje država.

Libanska državna kompanija za električnu energiju upozorila je još u septembru da bi zemlja mogla u potpunosti ostati bez struje u oktobru, usled sve manjih rezervi goriva zbog kojih kompanija nije u stanju da proizvede 600 megavata dnevno, koliko je potrebno za rad mreže.

Nestanak struje trenutno traje najmanje između 18 i 24 sata dnevno, pri čemu se većina Libanaca oslanja na skupe privatne proizvođače električne energije.

Ipak, čak su i pojedini privatni proizvođači morali da nametnu isključenja električne energije na najmanje šest sati dnevno zbog nedostatka goriva.

Građani koji sebi to mogu da priušte, kupili su rezervne jedinice za neprekidno napajanje (UPS), baterije i regulatore napona.

Nova libanska vlada položila je zakletvu 20. septembra, posle više od godinu dana političke blokade, što je novi premijer Nadžib Mikati opisao kao "svetlo na kraju tunela" – prilično ironično s obzirom da je ceremonija polaganja zakletve kasnila nekoliko sati zbog nestanka struje u parlamentu.

Krizu u koju je Liban zapao nakon eksplozije lučkih skladišta u Bejrutu, a zbog neuspeha formiranja efikasne vlade, Svetska banka je opisala kao jedno od najžešćih kriza modernog doba.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар