Centar za osnaživanje migrantkinja u Borči

Tridesetogodišnja Lejla iz Avganistana došla je u Srbiju pre nešto više od godinu dana. Sada je u Ženskom centru našla svoj mir, stekla prijateljice mogućnost da uči.

"Nismo znali da pišemo na farsi jeziku, sada znamo. Učimo da pričamo engleski i da rešavamo neke matematičke probleme. Ovde sam svaki dan", kaže Lejla.

Svakodnevno u Centar dolazi još petnaestak žena iz Avganistana, Iraka i Irana. Polovina ih je maloletna.

Majke nekada dolaze u Centar samo da bi se njihova deca igrala sa vršnjacima. Tako i Sotude Mirsali iz Irana dovodi svoje mališane. Trogodišnja Vijana je i ekipi RTS-a pokazala svoju druželjubivost.

"Dolazim u Centar već 11 meseci zbog dece jer se ovde lepo igraju. A ja sam sada u Ženskom centru krenula na fitnes. Mnogo mi znači, jer posle vežbanja imam više energije i bolje se osećam", priča Sotude Mirsali.

Na radionicama uče i krojenje, šminkanje, pekarski zanat. U Centru mogu da dobiju i pravno i psihološko savetovanje.

"Nisu svesne svojih prava što se tiče azila, da li same mogu da apliciraju. Ukoliko je u pitanju nasilje u porodici, nekada nisu svesne da na primer mogu da budu izmeštene iz porodica. Ovo je jako zgodno mesto za mapiranje jer mi smo u mogućnosti da referiramo te slučajeve nadležnim institucijama", navodi Mia Kisić, koordinatorka projekta "Ženski centar".

"Nama je jako važno da napravimo jedan siguran prostor za žene gde će se one osećati sigurno, bezbedno, gde će one moći da se osnaže, da dobiju razne vrste treninga i onda to može da bude, da kažem, put ka integraciji – da li ovde u Srbiji ili u nekim drugim zemljama", smatra Aurelija Pađ iz Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena.

Svakodnevno u Centar dolaze i deca.

"Oko 120 dece prevozimo iz Krnjače, iz azila u Krnjači do škola. Obezbeđujemo prevodioce i vraćamo ih. Drugi program koji se odvija u ovim prostorima je rekreacija na otvorenom i zatvorenom što je najvažnije u ovom periodu. Domaći zadatak koji dobiju u školama mnogo lakše savladaju uz pomoć naših učitelja i ostalog osoblja koje im pomaže ovde", ističe Igor Mitrović, izvršni direktor organizacije "Adra Srbija".

I sa ženama i sa decom u Centru svakodnevno radi dvadesetak ljudi, prevodilaca, volontera, psihologa.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike