Čaušić za RTS: Situacija u „Slobodi“ izgledala dramatično, Čačani mogu biti spokojni

Luka Čaušić je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da se trenutno vrši dogašivanje iz vazduha nakon eksplozije i požara u fabrici "Sloboda" u Čačku.

Prema njegovim rečima, eksplozije su se smirile i poslednja je bila u 11.11.

"Naši pripadnici mogu ući tek 24 sata nakon poslednje eksplozije, grđani mogu da budu mirni, požar je gotovo lokalizovan i gotovo ugašen, možemo da budemo zadovoljni, nije bilo žrtava", istakao je načelnik Sektora za vanredne situacije.

Rekao je da su pripadnici Sektora odmah po dobijanju dojave izašli na lice mesta, takođe i on sa saradnicima.

Opisao je da je sve izgledalo vrlo dramatično jer, kako kaže, nije prijatno kad prilazite gradu i čujete detonacije i vidite isijavanje.

"Kad to čujete, kada vam govori kolega, mi se spremamo za najgore. Zaista sam ponosan i zadovoljan sa aspekta nadležnosti Sektora, jer smo brzo preduzeli sve mere, od evakuacije, blokiranja puta, gašenja gasovoda oko fabrike. Najvažnije je da su oni koji su najugroženiji, radnici fabrike, na bezbednom, svi smo odahnuli kad smo čuli da su dobro", istakao je Čaušić.

Naveo je da su radnici pokazali smirenost i reagovali na adekvatan način. Takođe, kako je rekao, i stanovnici su slušali naloge nadležnih.

Sve okolnosti biće ispitane 

Načelnik Sektora za vanredne situacije naveo je da se u magacinu skladišti municija, koja je veoma reaktivna smesa.

Prema njegovim rečima, kada su takvi požari u pitanju, postoji mogućnost da se ponovo razbukti i baš zbog toga postoji rok od 24 sata od poslednje eksplozije kada se može ući na lice mesta.

"Ne možemo da kažemo šta se desilo jer još nemamo pristup, ispitaće se sve okolnosti", napomenuo je Čaušić.

Ukazao je da treba raditi na preventivnim merama i rizik svesti na minimum, ali je dodao da u ovakvim proizvodnim pogonima ne može da postoji 100 odsto zaštite.

Trenutno je, kaže, najbolji scenario da helikopteri završe svoj posao i pripomognu gašenju, a da zatim uđu demineri kako bi izvršili uviđaj.

Za sada ne može da se precizira koliko bi sve to moglo da potraje.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар