Čarapansko srce: Inkluzija je temelj društva

Pod otvorenim nebom na Bagdali smenjivali su se izvođači. Desetak kruševačkih muzičara najrazličitijih orijentacija, ujedinjenih u želji da pomognu humanitarnu akciju "Čarapanskog srca" obojilo je veče posebnim tonovima na radost najmlađih članova i sugrađana.

"Zaista sam presrećan što mogu na bilo koji način da dam doprinos jednoj ovakvoj akciji", rekao je pevač Mića Živanović. "Ne treba neki poseban povod za čoveka koji uopšte ima dušu. Za čoveka, bilo kakvog, da bi onoliko koliko može dao doprinos ovakvoj jednoj manifestaciji."

"Mi smo jedinstveno udruženje u ovome gradu zato što pored toga što okupljamo decu koja imaju smetnje u razvoju mi okupljamo i one koji te probleme nemaju i od malena ih učimo da diskriminaciji nema mesta i da se borimo za jednakost u ovome  društvu i za njihova prava", istakla je Sara Popović, predsednica Udruženja "Čarapasnko srce".

Od finansijske pomoći koja je humanitarnom akcijom prikupljena za tridesetak mališana u Udruženju, važnije je, kažu, podizanje svesti o potrebi njihove socijalizacije i sistematska pomoć društva.

"Postoje još mnoge stvari koje su nam potrebne", kaže Dragana Milanović, članica Udruženja "Čarapansko srce". "Boravak za decu sa autizmom, konkretno u Kruševcu ne postoji. Takve neke stvari, pedagoški asistenti i ostali vidovi podrške bi nam veoma značili a ovakvim akcijama sve više se promoviše borba da se osobe sa invaliditetom uključe u funkcionisanje društva."

Da su problemi osoba sa invaliditeom slični i u okruženju, pružajući podršku akciji "Čarapanskog srca", putem video-linka posvedočila je i Arbnora Elezi iz Zagreba, koja boluje od retke, neizlečive bolesti kostiju, prva hrvatska jutjuberka sa invaliditetom:

"Manjka doktora, općenito dobrog zdravstva. Prostori nisu prilagođeni. Imamo čak i problem kada trebamo upisat školu. Vrši se ogromna diskriminacija."

Sa željom da je bude sve manje i uverenjem da je inkluzija temelj društva, humanitarna akcija "Čarapanskog srca" okončana je uz svetlost sveća sa željom da njihov plamen simbolično probudi veru, nadu i ljubav za sve ljude oko nas.

 

 

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike