Čadež za RTS: Grenel želeo da čuje koliko politički problemi utiču na poslovanje

 Marko Čadež je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da svako rešenje kreće od toga šta su nam zajednički interesi.

"Zaista želimo da pružimo podršku i predsedniku Vučiću, i svim aonima koji vode ovaj dijalog i žele da reše ovaj problem koji nas opterećuje. Imali smo juče sastanak trilaterale, govorimo o produbljivanju ekonomskih integracija, ali ne možemo da govorimo o tome dok još uvek mislimo da možemo da živimo u nekom zamrznutom stanju problema u sred našeg regiona", rekao je Čadež.

Sa Grenelom je, kaže, razgovarao o tome koliko politički problem između Beograda i Prištine otežava poslovanje i koliko bi možda više bilo i američkih i drugih investicija da se sa rešavanje problema uradi na pravi način.

"Čini mi se da postoji i politička volja i teško je da neko iz poslovne zajednice kaže ajde da se sada to brzo reši, jer razumemo u potpunosti da jeste komplikovano i jako teško za političare, ali mi ono što možemo da doprinesemo, mi ćemo da pomognemo", naveo je Čadež.

Napominje da su, kada je reč o "malom šengenu" pitani o tome šta im smeta.

"Ono što nam je potrebno je da je Vučić dao jednu novu dinamiku toj inicijativi. Mi imamo povećan izvoz, ali imamo i dalje iste procedure, imamo i više čekanja na granici, jer imamo veći broj robe. Ukoliko ste limitirani da robu prebacite sa tačke A na tačku B, ako to mnogo košta, vi ne možete da budete konkurentni, što znači da ne možete da pravite posao i zapošljavate ljude", naveo je Čadež.

Carinskih barijera nema, ali postoji problem da "jedni drugima ne priznajemo verterinarske sertifikate, da fitosanitarne službene rade 24 sata, da ne priznajemo dokumenta, da ne priznajemo autorizovane operatere".

"Ono što je najvažnije da ljudi mogu slobodno da rade. To su neke stvari koje su u EU normalne, ali za nas ovakve stvari neće niko unapred uraditi. Dobro je da se o tome razgovara, ali i da se daju konkretni rokovi. Nama je najvažnije da administracija to počne da sprovodi. Sada teba to da se sprovede kroz ministarstva, agencije, uprave, to nije lako, ali svaki problem na koji možemo da ukažemo dali smo i predlog rešenja", zaključio je Čadež.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike