Čadež: Podrška iz Vašingtona „mini šengenu“

Na okruglom stolu sa ekspertskom grupom Atlantskog saveta, Čadež je predstavio prednosti regionalnih integracija, ističući da su sadašnje pojačane aktivnosti za izgradnju zajedničkog tržišta, zahvaljujući političkom rukovodstvu i jasnim političkim prioritetima, koje su postavili predsednik Srbije i premijeri Albanije i Makedonije, snažnije i efektivnije nego ranije.

"Inicijativa za izgradnju zapadnobalkanskog ekonomskog prostora – zajedničkog tržišta  i regiona kao jedinstvene investicione destinacije, u kome će građani i privreda  uživati koristi slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala domaćim privrednicima proširiće prostor za poslovanje. Značajno će smanjiti troškove, povećati konkurentnost, ubrzati trgovinu i omogućiti rast razmene unutar regiona i sa svetom, rekao je Čadež.

Navodi da je upravo to za šta se zalaže i poslovna zajednica regiona koju predstavlja Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana.

"Istovremeno, to će Zapadni Balkan učiniti privlačnijim za međunarodnu poslovnu zajednicu, za strane kompanije koje su već prisutne i žele da se šire u regionu, ali i za buduće koje će moći da računaju na veliko regionalno tržište sa 18 miliona potrošača", rekao je Čadež. 

U saopštenju se ističe da je Čadež izrazio uverenje da će takve nove poslovne prilike biti ubedljiv podsticaj za ostale u regionu da se priključe inicijativi "mali šengen" i brzo i efikasno usklade svoje poslovanje i propise sa dogovorima u okviru ove inicijative.

Predsednik PKS pozvao je vlade Zapadnog Balkana da dodatno pojačaju napore na izgradnji zajedničkog ekonomskog prostora, a Evropsku uniju na strategiju inkluzivnog proširenja koja bi omogućila primenu usklađenih zakona i propisa i pre zvaničnog članstva u EU i obezbedila ekonomske povlastice za kompanije iz regiona kakve uživaju i privrede članica.

"To je i prilika za konstruktivnu ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, dajući svoj doprinos rastu i stabilnosti u regionu, kroz ekonomski pristup rešavanju balkanskih izazova", rekao je Čadež, ističući da je takav pristup prepoznao u porukama ambasadora Grenela sa predstavnicima poslovne zajednice tokom razgovora u Beogradu.

Prednosti integrisanog tržišta  

Čadež je ukazao da su "prednosti integrisanog tržišta i ulaska u evropske lance snabdevanja ogromne i značajno prevazilaze troškove koje proizvodi sadašnja ekonomska usitnjenost i koje bi doneo nastavak političkih tenzija u regionu".

Čvršće regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu, po njegovim rečima, najbolji su put da obezbedimo politički okvir za dublje integracione procese između ekonomija Zapadnog Balkana i brži ulazak regionalnih ekonomija u Evropsku uniju.

"One nisu zamena za članstvo u EU, već način da se bolje, kroz reforme, pripremimo i spremniji uđemo u Evropsku uniju, ukazao je Čadež.

Na značaj i podršku naporima da Zapadni Balkan postane deo EU, ukazali su i učesnici okruglog stola u Atlantskom savetu. U realizaciji inicijative "mali šengen" prepoznali su mehanizam za ubrzanje reformi neophodnih za pristupanje EU i stvaranje novih ekonomskih mogućnosti za region. 

Naglasili su i značaj imenovanja ambasadora Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika Trampove administracije, koji se tokom posete regionu prvo sastao sa predstavnicima poslovnih zajednica Srbije i Kosova.

Tokom današnjeg i sutrašnjeg boravka u Vašingtonu, predsednik Privredne komore Srbije, imaće niz sastanaka sa uticajnim predstavnicima državnih instititucija – kongresmenima, senatorima u Stejt departmentu, liderima poslovnog sektora i asocijacija, kao i renomiranih američkih medija.

Sa sagovornicima će razgovarati o regionalnim integracijama, novim prilikama za poslovanje američke poslovne zajednice u Srbiji i regionu, boljem pozicioniranju srpske privrede na američkom tržištu, a posebno o mogućnostima za saradnju i potencijalima rastućeg IT sektora, čije tehnološke inovacije primenjuju kompanije i institucije u SAD.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike