Čačak: koliko se porodično nasilje prijavljuje i procesuira

Tridesetogodišnja žena iz sela Zablaće, koja je u ponedeljak pretrpela težak oblik porodičnog nasilja i dalje je na odeljenju intezivne nege čačanske bolnice gde je u ponedeljak zbrinuta sa teškim telesnim povredama. U ovakvim slučajevima koji zahtevaju neodložnu intervenciju u čačanskom Centru za socijalni rad kažu postupa se odmah. Radi procene rizika nihove ekipe po prijavi odlaze na teren.

“Da se vidi da li je počinilac nasilja još uvek u porodici, da li je pak policijski službenik odmah izrekao hitnu meru, da li je zadržan ili je pritvoren, zatim da li je žrtva nasilja ostala u porodici, koliko se oseća bezbedno i sigurno, odnosno da li ima dece“, kaže Branimirka Radosavčević, direktorka Centra za socijalni rad Čačak.

Od kako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, od 2017. kada je bilo skoro pet stotina prijava u čačanskom Centru za socijalni rad, beleži se manji broj slučajeva. 2020-te nešto više od 300, a do početka septembra ove godine prijavljeno je 182 slučaja. Policija najčešće nasilnicima izriče hitne mere, pa sve ređe, žrtve traže spas u Sigurnoj kući.

“Kada žena ima izraziti strah da u kući nije bezbedna mi joj svakako obezbeđujemo smeštaj u Sigurnu kuću gde dobija i psihosocijalnu podršku i druge vrste pomoći, i obično se žene žrtve nasilja, kratko, par dana, zadržavaju u Sigurnoj kući, a zatim koriste svoju mrežu socijlane podrške“, navodi Branimirka Radosavčević, direktorka Centra za socijalni rad Čačak.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva saznajemo da je u ovoj godini već primljeno 45 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici, a da je iz tužilaštva po porodičnom zakonu, a radi određivanja mere zaštite od nasilja u porodici osnovnom sudu u Čačku podneto 76 tužbi.

Ipak, nisu svi slučajevi procesuirani, a nasilnici su najčešće muškarci bez obzira da li se radi o partnerskom ili međugeneracijskom nasilju.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар