Bujanovačka deca bez predrasuda, edukacija i za roditelje

Pre početka školske godine formirano je pet odeljenja, upisano 117 prvaka. Plan je bio da po petoro đaka srpske nacionalnosti bude u svakom odeljenju. Roditelji su se pobunili, tražili su da raspored dece bude kao u vrtiću, po osmoro srpske u tri odeljenja, a u dva samo učenici romske nacionalnosti.

"Mi smo se obratili Ministarstvu prosvete kako bi oni dalje preuzeli nadležnost za rešavanje problema u školi. Ta deca nisu fizički odvojena, ona koriste zajedničke prostorije, imaju zajedničke vannastavne aktivnosti," kaže direktorka OŠ "Branko Radičević" u Bujanovcu Mirjana Nešić.

Udruženje "Praktis" uputilo je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti. Krajem marta utvrđeno je da su i škola, Opština i Ministarstvo prosvete prekršili Zakon o diskriminaciji i predložene su mere za otklanjanje propusta.

"Mi pokušavamo da to eliminišemo u duhu tolerancije, razgovorima, kroz edukacije, da naučimo našu i drugu decu da se međusobno ne razlikuju i a da se poštuju", kaže nastavnik romskog jezika Kenan Rašitović.

"Imali smo radionice gde smo mnogo doprineli na zbližavanju dece, na poboljšanje uspeha u školi, postoji ta saradnja između boljih i slabijih učenika", kaže direktorka Nešić.

Deca ne osećaju tenzije, nemaju predrasude, uče, igraju se i pomažu međusobno.

"Super se slažemo, uvek smo tu zajedno, za druge, i mislim da je ovako najbolje kad se družimo", kaže učenica 5. razreda Sara Tomić.

"Sve mi dobro ide, a moja drugarica Sara mi pomaže kad nešto ne znam, i ja njoj pomažem kad ne zna dobro", kaže njena drugarica iz razreda Đenihana Šašivari.

U Osnovnoj školi "Branko Radičević" školuje se 1.120 učenika. Njima, da lakše savladaju gradivo, pomažu i dva romska asistenta.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike