Bugarka Borjana i njena beba koja se rodila u Nišu ne mogu da napuste Srbiju

Mala Lena prve dane života provodi u Nišu, i po svemu sudeći ništa joj ne nedostaje, dok njena mama Borjana Vodičenska Ostojić vodi pravnu bitku kako bi se sa njom vratila u Bugarsku.

Na pitanje da li sada može da izvadi pasoš za bebu Borjana odgovara: "Ne. Ne mogu ni sa bugarske, ni sa srpske strane, bez supruga, a njega nema. Advokati kažu da moram da predam tužbu za razvod braka i da mi se dodeli starateljstvo i tek onda mogu da izvadim pasoš."

Samoj, bez potrebnih dokumenata i novca, pomogle su vlasnica apartmana koja joj ne naplaćuje smeštaj, i njena prijateljica koja sakuplja opremu za bebu. One su i kume na krštenju maloj Leni.

"Ljudima hvala koji su se odazvali. Dosta smo sakupili garderobu, kolica, svašta smo sakupili", kaže Tatjana Mijalković Damjanović.

"Letos već idemo za Varnu, Borjana je iz Varne. Nadamo se da će do tada da budu završeni papiri, tako da nastavljamo prijateljstvo. Borjani i Leni su moja vrata uvek otvorena", navodi Dragana Vukadinović.

Novac koji Borjani šalju roditelji nedovoljan je. Niški Centar za socijalni rad pružio je novčanu pomoć, a sada joj pomaže oko smeštaja u Materinski dom u Beogradu, jer Niš nema ustanovu te namene, a ne zna se koliko će još vremena ostati zarobljene u administraciji.

"Imamo usmenu potvrdu da je prijem odobren. U toku je priprema dokumentacije i realizovaće se u narednim danima njen smeštaj u Materinski dom sa detetom. Predstoje joj sudski postupci za poveru maloletnog deteta, mi smo joj obezbedili besplatnu pravnu pomoć", navodi Jasmina Vuković iz Centra za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu.

Iz Srbije će, kaže Borjana, uz gorak ukus problema koje nije mogla ni da zamisli, poneti i trajno prijateljstvo i zahvalnost za ruku pruženu u nevolji.

(Radio-televizija Srbije)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike