Brnabićeva završila posetu Kini

Brnabićeva je predvodila delegaciju Srbije koja je, povodom 2. Kineskog međunarodnog sajma izvoza EXPO, boravila u Šangaju.

Kompanija "Saic motors", koju je premijerka obišla, u svom kompleksu ima pet pogona, koji čine jednu proizvodnu celinu, na površini od miliona kvadrata.

Osim pet pogona, tu su i dva velika skladišta za delove, za potrebe fabirke u Šangaju, ali i za njihove centre širom sveta, kao i jedno skladište za gotove proizvode i magacin za rezervne delove.

Fabrika poseduje i zonu za proizvodnju solarne energije, zahvaljujući kojem je 15 odsto energije koja se u pogonu koristi upravo solarna energija.

Proizvodni kapacitet fabrike je 200.000 automobila godišnje, veliki deo proizvodnje je robotizovan, a novi model pušten je na tržište 31. avgusta ove godine.

Izvoze automobile širom sveta, a dva najpoznatija modela su "Roeve" i "MG".

Brnabićeva je zatim posetila i grad nauke "Džangđang".

Tokom boravka u šangaju Brnabićeva se susrela sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je potvrdio da će naredne godine posetiti Srbiju.

Premijerka je govorila i na otvaranju Sajma EXPO, uz svetske zvaničnike – kineskog predsednika Si Đinpinga, francuskog predsednika Emanuela Makrona i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.

Na Sajmu su se predstavili i srpski proizvođači, najviše iz prehrambene idustrije, a jedna domaća kompanija potpisaće ugovor za izvoz mesa iz Srbije sa kineskim partnerom vredan 60 miliona dolara.

Srpska delegacija, u kojoj su bili ministri Rasim Ljajić, Nenas Popović i Aleksandar Antić, imala je sastanke i sa velikim kineskim kompanijama – Hbisom, Huavejom i Bankom Kine, a održan je i Kinesko-srpski poslovni forum.

Premijerka je tokom boravka u Šangaju održala predavanje na Đaotong Univerzitetu, kineskim i srpskim studentima, posetila Luku u Baošanu i zajedno sa Marinom Maljković otvorila košarkašku akademiju za devojčice u Kini.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike