Brnabićeva pozvala novinarska udruženja da daju primedbe

Nacrt je nakon javne rasprave upućen 17. maja Evropskoj komisiji, čije se mišljenje očekuje do kraja jula ove godine, navodi se u pismu medijskim i novinarskim udruženjima i članovima Radne grupe za izradu Medijske strategije.

U pismu se traži da zbog "činjenice da su pojedini članovi Radne grupe izrazili zabrinutost zbog određenih izmena u nacrtu dokumenta" novinarska i medijska udruženja i članovi Radne grupe ukažu na osnovne nedostatke ovog dokumenta.

"Ideja je da, sa svojim timom, u potpunosti razumem koje su vaše najveće zamerke, kako bismo ubrzali dalji rad nakon dobijenog mišljenja Evropske komisije", navodi u pismu Brnabićeva.

Premijerka je u dopisu istakla da Medijska strategija neće biti upućena vladi na usvajanje dok sa tekstom ne budu upoznati članovi Radne grupe i predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, kao i da je ovaj proces važan za evropske integracije i jačanje demokratskog potencijala srpskog društva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je nakon objavljivanja Nacrta strategije u pismu Ani Brnabić istaklo da je strateški dokument pretrpeo značajne izmene, a da o tome Radna grupa za njegovu izradu nije informisana.

UNS je u pismu izrazio zabrinutost jer se u dokumentu umesto Saveta za štampu pominje "samoregulatorno telo", iako Savet za štampu postoji deset godina i afirmisao se kao istitucija koja prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima i rešava žalbe pojedinaca i institucija na sadržaje štampanih medija.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike