Brnabićeva odgovara na pitanja poslanika o rodnoj ravnopravnosti, slučaju „Palma“ i Draganu Đilasu

Poslanik Vladan Glišić rekao je da su Izmene zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti u sukobu sa Ustavom i upitao da li se kroz set tih zakona vraćamo verbalnom deliktu i uvodimo transrodnu ideologiju.

"Ne, ne znam odakle vam ti zaključci iz ta dva zakona. Ja ništa od toga nisam pročitala. Zakoni su u potpunosti u skladu sa Ustavom i našim društvom, našom otvorenošću. Čini mi se da ne postoji nijedan razlog da mislite tako o tim aktima", odgovorila mu je premijerka Brnabić.

Navela je da će se ti zakoni tek naći na dnevnom redu parlamenta i da se ne bi sada mešala u tu debatu, jer će poslanici imati priliku da razgovaraju detaljno o oba predloga.

"Ali, mislim da su oni u skladu sa Ustavom, jer su prošli i sve instance u okviru Vlade Srbije koje proveravaju da su svi zakoni koje vlada predlaže u skladu sa Ustavom", rekla je Brnabićeva.

Dodala je da duboko veruje da su ti akti u duhu tradicije našeg naroda koji je, kaže, uvek bio otvoren i tolerantan.

Brnabićeva je rekla da je pitanje rodne ravnopravnosti važno za društvo, te da smo mi već imali takav zakon, pa je ovo samo dodatno unapređenje te oblasti.

O slučaju "Palma" i Draganu Đilasu 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da institucije treba da razreše tvrdnje Marinike Tepić koja je iznela na račun Dragana Markovića Palme, ali i službenu belešku u kojoj se navodi da je Dragan Đilas fizički napao bivšu suprugu i njene roditelje.

"Kako god pogledate ovo je jedna tužna epizoda i jedino što može da nas spasi jesu institucije u koje verujem", rekla je Brnabićeva u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika JS Živote Starčevića koji je pitao o službenoj beleški protiv Đilasa, ali i ocenio da je Đilas napadima na Markovića počeo kampanju za izbore.

Poslanik JS je pitao zašto nadležni organi nisu reagovali na službenu belešku od 7. decembra 2014.godine kada je, kako tvrdi Starčević, Iva Đilas, bivša supruga Dragana Đilasa, iznela tvrdnje o nasilničkom ponašanju prema njoj i članovima njene porodice.

Dodao je da Đilas "istura" Mariniku Tepić koja čak nije podnela ni krivičnu prijavu, jer bi, kako kaže, neko mogao da je optuži za lažno prijavljivanje.

Brnabić je rekla povodom Đilasovog slučaja da je bila šokirana kada je videla iskaz Ive Đilas, ali i zbog toga što nisu reagovali nadležni organi, odnosno svakako ne na pravi način, poručujući da to treba istražiti.

"Ovo nije samo nasilje prema ženama, ovo je nasilje u porodici. Ovde su napadnute i starije osobe. Maltretirao je ženu dok je bila trudna. I sve ukupno je strašno. Zašto se o ovome nije ranije pričalo ne znam i žao mi je što nije, ali Đilas duguje neka objašnjenja", rekla je Brnabićeva.

Ona je poručila da to mora da osudi celo društvo, kao i da treba da se ispita zašto je službena beleška stajala u fioci na Vračaru.

Ministarka pravde Maja Popović je prokomentarisala da je šokirana povodom beleška u kojoj, kako kaže, ima obeležja više krivičnih dela, te da joj nije jasno zašto nije došlo do epiloga u tom slučaju.

"Ispitaćemo sve okolnosti u ovom slučaju i obavestiti vas", rekla je Popovićeva.

(Radio-televizija Srbije)

Напишите коментар