Brnabićeva i francuski parlamentarci o jačanju saradnje

Ana Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Francuske dobri i sadržajni, uz ocenu da intenziviranje parlamentarne saradnje u poslednje tri godine predstavlja važan segment u jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

Naglasila je da pristupanje Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Vlade Srbije, uz nastavak sprovođenja neophodnih reformi na putu ka članstvu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je ponovila da jednostrani potezi Prištine mogu da destabilizuju ceo region Zapadnog Balkana. Naglasila je da Srbija ostaje pri uverenju da je jedini put za rešenje problema postizanje kompromisnog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

Francuski parlamentarci su izrazili podršku reformama koje Srbija sprovodi na evropskom putu, uz ocenu da ovakve posete doprinose jačanju veza i pomažu širenju evropskih vrednosti u regionu.

Gosti su premijerki Brnabić uručili inicijativu francuskih poslanika da se uspostavi dijalog među parlamentima regiona u okviru Berlinskog procesa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo jačanjem ekonomske saradnje i ocenili da ima prostora za nova francuska ulaganja u Srbiji i nove investicije. 

Sa delegacijom Senata Francuske sastala se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a tema razgovora bio je Izveštaj EK, evrointegracije Srbije i saradnja dve države u tom procesu, rezultati reformi, situacija u regionu, kao i bilateralni odnosi.

Joksimovićeva je zahvalila na pomoći i podršci koju Francuska pruža Srbiji u procesu pristupanja EU. Istakla je da je Srbija jasno opredeljena da sprovodi reforme kojima se primenom evropskih normi i vrednosti modernizuju država i društvo. Posebno je, u tom smislu, u akcentovala reforme iz oblasti vladavine prava.

Kada je o Izveštaju EK o napretku reč, Joksimovićeva je ocenila da je Srbija uradila više nego što je u njemu navedeno. Rekla je i da ćemo preporuke najozbiljnije shvatiti i primeniti i da je, generalno pozitivan, Izveštaj potvrdio jasnu reformsku opredeljenost naše države. Stoga, ministarka očekuje da do kraja meseca, kada se i završava predsedavanje Rumunije Savetom EU, otvorimo najmanje dva od pet poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Ukazala je i da je Beograd spreman da nastavi dijalog čim Priština ukine odluku o uvođenju nelegitimnih tarifa na robu iz centralne Srbije, ponovila je da smo opredeljeni za razgovore radi pronalaženja održivog i kompromisnog rešenja, ali i da druga strana, za razliku od Srbije, nije učinila ništa od prihvaćenog Briselskim sporazumom. Potvrdila je i da se Srbija zalaže za stabilnost regiona koja je preduslov mira, saradnje i razvoja.

Predstavnici francuskog Senata konstatovali su da se Srbija potvrdila kao značajan faktor regionalne stabilnosti i saradnje, ali i da se pokazala kao pouzdan i konstruktivan partner EU. Senatori su ukazali da će Francuska nastaviti da podržava reforme za koje kažu da daju rezultate, ali i da bi trebalo da budu intenzivirane.

Joksimovićeva je naglasila da očekujemo da politika proširenja bude prepoznata kao deo liderskih kapaciteta i prednosti koje EU ima za jačanje uloge na globalnoj ravni, a ne kao problem i opterećenje za EU. 

Sagovornici su saglasni da se tradicionačno dobri i prijateljski odnosi dve države razvijaju na obostrano zadovoljavajući način, da se reflektuju i na ekonomske odnose – to potvrđuju francuske investicije u srpsku privredu i da postoji interes da se razvijaju.

Joksimović i senatori razgovarali su i o važnosti posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji koja je planirana za idući mesec, navedeno je u saopštenju.

Prethodno se sa francuskom parlamentarnom delegacijom sastao i predsednik Aleksandar Vučić.

(Radio-televizija Srbije)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike