Brnabić: Zagađenost vazduha nije veća nego prethodnih godina, nema mesta panici

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da zagađenost vazduha u Srbiji „nije ništa veća“ nego prethodnih godina već da su vremenski uslovi „jako loši“.

Ona je za Prvu televiziju rekla da po podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, „nema mesta panici“.

„Ključni problem su individualna ložišta. Zato moramo naći način kako da radimo sa građanima da se priključuju na sistem centralnog grejanja“, kazala je premijerka.

Po njenim rečima, na hitnom sastanku koji je tim povodom ranije danas održan u Vladi Srbije, doneta je odluka o formiranju tela koje će koordinirati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje se sprovode u cilju zaštite životne sredine.

„Prethodnih godina smo uložili više od 450 miliona evra samo u filtere za termoelektrane, više od 500 miliona evra u gasifikaciju kako bi zamenili grejanje na mazut a u budžetu za 2020. godinu smo obezbedili subvencije za kupovinu hibridnih vozila. Radimo i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi pojačali kontrolu emisije izduvnih gasova na tehničkim pregledima“, rekla je Ana Brnabić.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je danas upitao da li je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan „živ“, premijerka je rekla da ministar nije dovoljno objasnio građanima kakva je situacija sa zagađenjem vazduha i što nije dovoljno koordinisao rad na rešavanju tog problema.

„Zvao me je predsednik jutros u pet do osam i pitao da li je Trivan živ i da malo probudimo ministre iz SPS. Ne postoji razlog da ministar ne izađe sa informacijama pred građane. Potrebna je koordinacija unutar Vlade Srbije i formiranjem radnog tela, imaćemo mnogo više koordinisanu akciju tako da svi znamo šta radi leva, šta desna ruka a šta glava“, rekla je premijerka.

Nacionalna akademija će promeniti sliku o javnoj upravi

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da će Nacionalna akademija za javnu upravu, u kojoj je danas otvoren trening centar, promeniti sliku koju građani imaju o javnoj upravi.

Brnabić je nakon otvaranja trening centra u Beogradu za TV Prva kazala da to predstavlja veliki uspeh, jer sada postoji institucija koja će biti odgovorna za kontrolu i stalnu obuku državnih i javnih službenika na republičkom i lokalnom nivou.

„Po prvi put imamo instituciju koja se bavi podrškom i obukom službenika repubičkom i lokalnom nivou. Do sada smo imali instituciju na republičkom nivou koja nije bila dovoljno dobra, a na lokalu nismo imali ništa“, rekla je ona.

Dodala je da je ta institucija sada „ključna karika“ u reformi javne uprave i da očekuje da će građani na lokalu moći da vide promenu.

(Novi magazin)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike